Turcja: dziennikarze na całym świecie domagają się uwolnienia 120 więzionych kolegów i koleżanek

Trzech byłych dziennikarzy Al Jazeera, więzionych w Egipcie przez ponad 400 dni, przyłączyło się do tysięcy dziennikarzy, artystów i aktywistów w ramach kampanii Amnesty International, domagając się uwolnienia ponad 120 dziennikarzy uwięzionych w Turcji w wyniku zeszłorocznego nieudanego zamachu stanu.

Mohamed Fahmy, Peter Greste i Baher Mohammed dodali swoje głosy poparcia dla kampanii Free Turkey Media, która zakończy się globalnym dniem akcji 3 maja, kiedy obchodzony jest Światowy Dzień Wolności Prasy.

– Dzięki czystkom przeprowadzonym w następstwie nieudanego zamachu stanu, Turcja stała się krajem, który więzi największą liczbę dziennikarzy na świecie. Od miesięcy wielu z nich jest więzionych bez informacji o postawionych zarzutach – powiedziała Draginja Nadażdin, dyrektorka Amnesty International Polska.

– W następstwie referendum konstytucyjnego Turcja bardziej niż kiedykolwiek potrzebuje wolnych mediów. Kampania ma pokazać, że świat nie zapomniał o dziennikarzach przetrzymywanych w więzieniach.

Kampania prowadzona przez Amnesty International przy wsparciu PEN, Reporters Without Borders, Index on Censorship i wielu innych organizacji, zachęca osoby do pokazania wsparcia poprzez publikację zdjęcia z hashtagiem #FreeTurkeyMedia. Wśród osób wspierających kampanię jest artysta Ai Weiwei, a dziesiątki rysowników na całym świecie składają prace, które zostaną ocenione przez panel, w którym zasiądą znani rysownicy: Zunar, Steve Bell i Martin Rowson.

– Jeśli można było żądać wolności dla dziennikarzy Al Jazeera, to teraz można żądać #FreeTurkeyMedia”, powiedział Peter Greste na swoim tweeterze.

– Świat stał obok nas, trzech dziennikarzy – Petera Greste, Bahera Mohammeda i mnie – dopóki nie odzyskaliśmy naszej wolności. Czas na #FreeTurkeyMedia – tweetował Mohamed Fahmy.

– #FreeTurkeyMedia. Dziennikarze nie powinni być za kratami –  tweetował Baher Mohamed.

3 maja Amnesty International opublikuje briefing Dziennikarstwo nie jest przestępstwem: upadek wolności mediów w Turcji, wzywający do uwolnienia dziennikarzy uwięzionych za wykonanie swojej pracy.

Proszę mnie nie śledzić!

Powiązany temat

Poznaj aktywistów i aktywistki grup lokalnych Amnesty International – Dominika Faber

Powiązany temat