Turcja: Torturowanym nastoletnim kobietom odmówiono sprawiedliwości

”Proces trwa już przeszło cztery lata i był przekładany ponad trzydzieści razy”, powiedział James Logan, ekspert Amnesty International ds. Turcji. -To, że na tym etapie sprawa jest oddalona ze względu na całkowicie fikcyjne przyczyny formalne, jest niedopuszczalne. Sprawiedliwości nie stało się zadość.-

Na początku marca 1999 policjanci zostali oskarżeni o poddanie szesnastoletniej Nazime Ceren Salmanoglu i dziewiętnastoletniej Fatmy Deniz Polattas przerażającym torturom, obejmującym gwałt z użyciem ząbkowanego przedmiotu, bicie, podwieszanie za ramiona i przeprowadzane przemocą „testy dziewictwa”. Kobietom ponadto odmawiano jedzenia, picia, snu i dostępu do toalety. Zmuszono je także do rozebrania się i przebywania nago w zimnym pomieszczeniu. Na podstawie zeznań uzyskanych podczas tortur, a dotyczących członkostwa w Partii Pracujących Kurdystanu (PKK), obie kobiety zostały skazane na długoletnie pozbawienie wolności. Nazime Ceren Salmanoglu została zwolniona pod koniec ubiegłego roku dzięki zmianom wprowadzonym do tureckiego Kodeksu Karnego. Fatma Deniz Polattas nadal jest w więzieniu

Sąd oddalił dziś sprawę przeciwko policjantom ze względu na ”niewystarczające dowody”, opierając się na ocenie Zarządu Generalnego Instytutu Medycyny Sądowej, że przedstawione raporty psychiatryczne nie stanowiły odpowiednich dowodów. Jest to nie do zaakceptowania z kilku powodów: po pierwsze i najważniejsze, co najmniej jeden z lekarzy z Zarządu był wcześniej karany dyscyplinarnie za tuszowanie tortur. Dodatkowo, wielu spośród członków Zarządu nie jest specjalistami od tego rodzaju przypadków, a komitet ekspertów Instytutu wcześniej uznał wyniki badań za wystarczający materiał dowodowy.

Postępowanie było naznaczone zdumiewającymi opóźnieniami od samego początku i dopiero po tym, jak poszerzone badania psychiatryczne potwierdziły doniesienia o torturach, proces rozpoczął się 14 kwietnia 2000. Następnie, przez 28 miesięcy Sąd czekał na przekazanie raportów medycznych przez Instytut Medycyny Sądowej.

Amnesty International wzywa Sąd apelacyjny do zmiany decyzji i umożliwienia wszczęcia dochodzenia oraz wniesienia oskarżenia, które umożliwi pociągnięcie winnych tych brutalnych przestępstw do odpowiedzialności. -Turecki system sprawiedliwości po raz kolejny zawiódł ofiary pogwałcenia praw człowieka- powiedział James Logan. -Uprawomocnienie się tego wyroku będzie najczytelniejszym jak dotąd sygnałem, że państwo tureckie aprobuje przemoc i brutalność policji i służb bezpieczeństwa.”

Dalsze informacje można znaleźć w informacjach prasowych: „Turkey: Kurdish girls raped and sexually abused in police custody”, 19 listopada 1999, oraz „Turcja: Środki prawne przeciwko sprawcom tortur i zabójcom są niewystarczające i nieadekwatne”, 16 listopada 2004.

Tematy