Turcja: Turecki dziennikarz ormiańskiego pochodzenia zamordowany

Hrant Dink, wydawca gazety Agos i autor artykułów we wpływowym dzienniku Zaman, został w piątek trafiony trzema kulami w Stambule, przed biurem Agos. 53-letni Hrant Dink był pełnym pasji orędownikiem powszechności praw człowieka, występującym na różnych forach wspólnie z obrońcami praw człowieka, dziennikarzami i intelektualistami, reprezentującymi całe spektrum przekonań politycznych. Najbardziej znany ze swej woli otwartego i krytycznego rozważania zagadnień tożsamości ormiańskiej oraz oficjalnych wersji historii Turcji w odniesieniu do masakry Ormian 1915 roku, Hrant Dink pisał także szeroko o demokratyzacji i prawach człowieka.
-W Turcji nadal istnieje szereg surowych przepisów, które dławią wolność słowa. Te przepisy, wraz z notorycznymi wypowiedziami wysokich przedstawicieli rządu, państwa i wojska, potępiającymi krytyczną debatę i przekonania niezgodne z oficjalnymi, stwarzają atmosferę, w której może dochodzić do ataków i aktów przemocy-, powiedziała Nicola Duckworth, Dyrektor Programu ds. Europy i Azji Środkowej w Amnesty International.
W ubiegłym roku Hrant Dink został po raz trzeci postawiony w stan oskarżenia w związku z zarzutem -poniżania tureckości- na mocy Artykułu 301 tureckiego Kodeksu Karnego. Amnesty International wezwała do zniesienia tego artykułu oraz potępiła postawienie zarzutów wobec Hranta Dinka, jako element systematycznego sądowego zastraszania go w związku z pokojowym wyrażaniem przezeń swych poglądów. Hrant Dink już wcześniej został skazany w lipcu 2006 roku na sześć miesięcy więzienia w zawieszeniu, w następstwie uznania go w październiku 2005 winnym -znieważenia tureckości-.
Amnesty International wzywa władze tureckie do potępienia wszystkich form nietolerancji. Oczekujemy, że władze tureckie zadbają o ochronę praw wszystkich obywateli Republiki Tureckiej oraz przeprowadzą rzetelne i bezstronne śledztwo w sprawie morderstwa Hranta Dinka. Wyniki tego śledztwa należy ujawnić opinii publicznej, a domniemani sprawcy powinni zostać osądzeni w sposób zgodny z międzynarodowymi standardami sprawiedliwych procesów.
Po dalsze informacje o opinii Amnesty International nt. Artykułu 301 proszę sięgnąć do dokumentu Turkey: Article 301: How the law on -denigrating Turkishness- is an insult to free expression (AI Index: EUR 44/003/2006).
Tłumaczenie: Mateusz Laszczkowski