Turcja: uwolnieni więźniowie sumienia nie powinni ponownie stawać przed sądem – Amnesty International

Turcja: uwolnieni więźniowie sumienia nie powinni ponownie stawać przed sądem

Członkowie Amnesty International na świecie działali na rzecz uwolnienia czworga byłych deputowanych do tureckiego parlamentu, odkąd zostali oni skazani w grudniu 1994 roku na 15 lat więzienia za domniemane członkostwo w nielegalnej organizacji zbrojnej, Patii Pracujących Kurdystanu (PKK). Amnesty International uznała Leylę Zana, Hatip’a Dicle, Selim’a Sadak’a i Orhan’a Dogan’a za więźniow sumienia.

Organizacja uważa, że oskarżenie spowodowane było decyzją, by ukarać czworo byłych deputowanych za ich wolną od przemocy działalność polityczną wokół kwestii kurdyjskiej.

Tło

W kwietniu tego roku Sąd Bezpieczeństwa Państwa w Ankarze podtrzymał wyrok przeciwko czwórce byłych deputowanych. Sądy Bezpieczeństwa Państwa w Turcji zostały następnie zniesione.