Twój głos ma MOC! Młodzi ludzie bronią praw człowieka – Amnesty International

Twój głos ma MOC! Młodzi ludzie bronią praw człowieka

Jeżeli Ty i kilka osób w Twojej klasie/szkole macie poczucie niesprawiedliwości na świecie, jesteście osobami wrażliwymi na otaczające Was problemy oraz chcecie walczyć o prawa swoje i innych, to jest to projekt dla Was!

Ogłaszamy otwarcie rekrutacji do nowego projektu Amnesty International przeznaczonego dla młodzieży szkolnej!

• Głównym celem projektu jest budowanie wśród młodych ludzi wiedzy, umiejętności i odwagi do podejmowania działań w obronie praw człowieka!
  • Przygotujemy Was do zaplanowania i realizacji kampanii na wybrany przez Was temat dotyczący praw człowieka (np. wolność słowa, wolność zgromadzeń, dyskryminacja grup mniejszościowych, tematyka związana z uchodźstwem, mowa nienawiści i wiele, wiele innych).
  • Przez cały rok szkolny będziecie zdobywać narzędzia, wiedzę, umiejętności i wsparcie w projektowaniu własnej kampanii w obronie praw człowieka!
  • Udział w projekcie jest okazją do rozwinięcia talentów i umiejętności. Obejmuje aktywności, na które nie ma czasu podczas lekcji, jak tworzenie kampanii, nawiązywanie współpracy z lokalnymi mediami/instytucjami, realizacja własnych kreatywnych pomysłów.

JAK WZIĄĆ UDZIAŁ W REKRUTACJI:

1. Zbierz grupę osób ze swojej klasy/szkoły (5-20 osób).
  2. Poproś osobę dorosłą o pełnienie funkcji opiekuna/opiekunki Waszego zespołu.
  3. Wypełnijcie krótki formularz zgłoszeniowy znajdujący się pod linkiem: www.surveymonkey.com/r/XNPQHKL (formularz wypełnia opiekun/opiekunka zespołu).
  4. Na adres mailowy moc@amnesty.org.pl prześlijcie wspólnie wykonany poster, w którym przedstawicie waszą interpretację hasła “Twój głos ma MOC! Młodzi ludzie bronią praw człowieka”.
  5. Do posteru dołączcie nagranie audio, w którym wyjaśniacie, dlaczego to was powinniśmy wybrać.

POSTER:

• Minimalny rozmiar posteru to A2 (420 x 594 mm)
  • Na posterze możecie rysować, pisać, naklejać, malować itp. Może to być nawet grafika komputerowa. Liczy się wasza kreatywność!
  • Robicie zdjęcie waszego dzieła i wysyłacie je do nas mailowo na adres moc@amnesty.org.pl razem z nagraniem audio. Poster wysyłacie do nas także pocztą tradycyjną.

NAGRANIE AUDIO:

• Każda osoba ze zgłoszonej grupy powinna wziąć w nagraniu audio.
  • Na nagraniu wyjaśnijcie, czemu to Was powinniśmy wybrać do projektu.
  • Nagranie nie może być dłuższe niż 3 minuty.
  • Zalecamy nagranie audio za pomocą telefonu.
  • Nagranie wraz ze zdjęciem posteru wysyłacie do nas mailowo na adres moc@amnesty.org.pl.

Na zgłoszenia czekamy do 30 września 2021. Do udziału w projekcie zaprosimy 5 zespołów młodzieżowych.

NA CZYM POLEGA UDZIAŁ W PROJEKCIE:

1. Główny celem projektu jest opracowanie kampanii zwiększającej świadomość o prawach człowieka.
  2. Projekt trwa od listopada 2021 do czerwca 2022 (cały rok szkolny).
  3. Już na początku projektu każda grupa będzie mieć swoją mentorkę lub mentora, która/y będzie wspierać Was w całym procesie powstawania akcji.
  4. Mentorki/mentorzy przeprowadzą dla Was trzy warsztaty, na których będziecie tworzyć własną kampanię na rzecz praw człowieka metodą kreatywnego projektowania kampanii (design thinking).
  5. Terminy warsztatów zostaną ustalone z każdym zespołem indywidualnie. To mentor/mentorka dojeżdżają do miejscowości zespołu młodzieżowego.
  6. Podczas warsztatów zdiagnozujecie swoje otoczenie w kontekście wyzwań dla praw człowieka, zidentyfikujecie zagadnienie, którego dotyczyć będzie planowana kampania i wygeneruje kilka pomysłów na angażująca kampanię – czas realizacji tej fazy to październik 2021 – luty 2022.
  7. Kiedy już zdecydujecie się na ostateczny temat i formę kampanii, przejdziecie do fazy realizacji, podczas której otrzymacie wsparcie osób specjalizujących się w obszarach, których dotyczyć będzie kampania (np. montaż filmów, tworzenie grafik, produkcja transparentów) – czas realizacji kampanii to marzec – czerwiec 2022.

CO ZYSKASZ, BIORĄC UDZIAŁ W PROJEKCIE?

• Nauczysz się projektować kampanię metodą design thinking.
  • Nauczysz się realizować kampanię na rzecz praw człowieka.
  • Razem ze swoją grupą zwrócicie uwagę otoczenia na problem, który jest dla Was ważny.
  • Będziecie działać razem w imię sprawiedliwości, wolności, ludzkiej godności i równości.
  • Kiedy już wybierzecie ostateczny temat kampanii, otrzymacie wsparcie ekspertki/eksperta w jej przygotowaniu. Dzięki temu zdobędziecie profesjonalne umiejętności!
  • Zostaniecie zaproszeni na Młodzieżowy Kongres Praw Człowieka kończący projekt we listopadzie 2022, gdzie Wasza kampania zostanie zaprezentowana szerokiej publiczności.
  • Amnesty International pomoże Wam promować Waszą kampanię!

Pełny regulamin projektu dostępny jest tutaj.

W razie pytań zapraszamy do kontaktu mailowego: justyna.kuzar@amnesty.org.pl.

Działanie jest częścią projektu „Twój głos ma MOC!

Projekt realizowany z dotacji programu Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy, finansowanego z Funduszy EOG.
Projekt realizowany we współpracy z Amnesty International Norway.

Apel w obronie polskiej szkoły