Tydzień solidarności ze społeczeństwem obywatelskim w Rosji – Amnesty International

Tydzień solidarności ze społeczeństwem obywatelskim w Rosji

Amnesty International rozpoczyna tydzień (6-12 października) działań, mających na celu wyrazić solidarność z niezależnymi mediami, działaczami i społeczeństwem obywatelskim w Rosji, które mierzą się w tym kraju z narastającymi represjami.<br /> <br />

Aktywiści w Belgii, Czechach, Francji, Finlandii, Niemczech, Holandii, Norwegii, Polski, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Ukrainy i samej Rosji zademonstrują swój sprzeciw wobec ograniczania podstawowych wolności w Rosji poprzez szereg akcji publicznych, flash mobów, listów i petycji.
– Prawo do pokojowych protestów, prawo do swobody wypowiedzi w Internecie i publicznie, prawo do sprzeciwu, do wyrażania swojej tożsamości – wszystkie te prawa są tłamszone przez rosyjskie władze poprzez represyjne prawo i prześladowanie – mówi Draginja Nadaždin, dyrektorka Amnesty International Polska.
Z okazji tygodnia akcji Amnesty International publikuje nowy briefing Naruszenie prawa do wolności wypowiedzi, zrzeszania się i zgromadzeń w Rosji, który koncentruje się na czterech głównych obszarach:

• niezależnych mediów – zastraszania i prześladowania dziennikarzy, bezkarności sprawców ataków, a nawet morderstw na dziennikarzach;
  • organizacji pozarządowych – oskarżania organizacji o “działalność polityczną” w interesie zagranicznych sponsorów i zmuszanie ich do zamykania swojej działalności;
  • zgromadzeń publicznych – uniemożliwiania protestującym wyrażania swoich opinii w miejscach publicznych, aresztowania i niesprawiedliwych procesów sądowe;
  • społeczności LGBTI – nękania za pomocą homofonicznych przepisów i łamania prawa do wolności wypowiedzi.

Tydzień akcji zbiega się w czasie z 8. rocznicą śmierci Anny Politkowskiej, zamordowanej w Rosji. W geście solidarności z rosyjskimi dziennikarzami oraz w celu upamiętnienia życia i pracy Politkowskiej 7 października przed siedzibą Nowaja Gazety w Moskwie złożone zostaną symboliczne kwiaty zrobione z pierwszych stron zasłużonych dla wolności wypowiedzi gazet z całego świata, w tym z Polski.
Ponadto z okazji tygodnia akcji Amnesty International przygotowała krótki, dedykowany społeczeństwu obywatelskiemu w Rosji, film z udziałem m.in. aktorki Catherine Deneuve, reżysera Romaina Goupil, byłego więźnia sumienia z placu Błotnego Vladimira Akimenkova oraz polskiego działacza opozycji Henryka Wujca. Osoby z całego świata odczytują wspólnie wiersz radzieckiego poety i barda Aleksandra Galicza “Wybieram wolność”.
Wśród innych działań aktywistów z całego świata znajdują się także: demonstracja w Moskwie z wykorzystaniem manekinów, ilustrująca problem zakazu protestów (a jednocześnie obchodząca go) więcej niż jednej osoby bez zezwolenia uzyskanego od rosyjskich władz oraz list otwarty organizacji pozarządowych z całego świata skierowany do prezydenta W. Putina, wzywający do zaprzestania prześladowania aktywistów.

Powiązany temat

Ukraina: Rosyjskie wojsko dokonuje egzekucji ludności cywilnej. To ewidentna zbrodnia wojenna – nowe zeznania

Powiązany temat

Ukraina: wojska rosyjskie celowo zabijają cywili przy wykorzystaniu okrutnych działań oblężniczych – najnowsze zeznania i śledztwo