Uchodźcy bliżej nas – Marta Kolankiewicz-Lundberg – NGO.pl – Amnesty International

Uchodźcy bliżej nas – Marta Kolankiewicz-Lundberg – NGO.pl

Po pierwsze: ludzkie spotkanie

Obdrapany blok z lat 70., przy oknach porozwieszane pranie, na parapetach – służących za lodówkę – stoją pudełka z mlekiem i jogurtem. Na podwórku chmara radośnie biegających i krzyczących dzieciaków. Kilkoro skacze przez długą skakankę, inne rysują kredami pod trzepakiem, jeszcze inne machają tęczową chustą Klanzy. Na boisku chłopcy i dziewczyny grają w siatkówkę. Obok, na ławce siedzi kilka kobiet, rozmawiają i przyglądają się. Przez te kilka dni życie w ośrodku dla uchodźców w Łomży jest trochę inne niż zwykle.
Przyjechała tu grupa uczestników projektu -Uchodźcy: praktyka i teoria-. Celem ich wizyty nie jest ani prowadzenie badań, ani zbieranie materiałów do warsztatów edukacyjnych o uchodźcach. Przyjechali tu, by spotkać uchodźców; by przez parę dni z nimi pobyć, zobaczyć, kim są, jak żyją, co robią. Czytaj dalej