Uciekłam z Korei Północnej – Amnesty International

Uciekłam z Korei Północnej

Amnesty International patronuje autobiograficznej książce Hyeonseo Lee "Dziewczyna o siedmiu imionach", która opowiada niebywałą historię o życiu w Korei Północnej i ucieczce z tego kraju. 14 września odbędzie się w Warszawie spotkanie z autorką, które poprowadzi Draginja Nadaždin.

Książka jest historią kobiety, która walczy o wolność swoją i swojej rodziny. Jest to również opowieść o dojrzewaniu, zdobywaniu wiedzy i determinacji. Hyeonseo Lee, urodziła się i wychowała w Korei Północnej, którym rządzi brutalny komunistyczny reżim. Ponieważ mieszkała przy granicy z Chinami, miała nieco większy niż jej krajanie kontakt ze światem poza zamkniętym obszarem Samotnego Królestwa. Gdy w latach 90. XX wieku w Korei Północnej wybuchł głód, młoda dziewczyna zaczęła zastanawiać się nad tym, co widzi, zadawać pytania i powoli uświadamiać sobie, że przez całe życie poddawano ją głębokiej indoktrynacji. Niemożliwe było przecież, by takie represje, bieda i głód panowały w kraju, który – jak jej wmawiano – jest “najwspanialszy na świecie”.

Tuż przed wkroczeniem w dorosłość postanowiła uciec z Korei Północnej. Nie przypuszczała wtedy, że zanim ponownie zobaczy się ze swoją rodziną, minie dwanaście lat. Historia ucieczki i próba przedostania się wraz z rodziną do Korei Południowej przez Chiny jest przejmująca i trzyma w napięciu do ostatniej strony.

– Dzięki Hyeonseo Lee możemy poczuć i dowiedzieć się więcej o realiach życia w Korei Północnej oraz o trudnych losach uchodźców z tego kraju – podkreśla Draginja Nadaždin, dyrektorka Amnesty International Polska. – Historia ta uwrażliwia nas na to, jak dramatyczna jest sytuacja uchodźców z Korei Północnej oraz pokazuje w jaki sposób łamie prawa człowieka totalitarny system tego kraju.

14 września w Państwo Miasto w Warszawie o godz. 18:30 odbędzie się spotkanie z Hyeonseo Lee, które poprowadzi Draginja Nadaždin.

Dołącz do wydarzenia na FB

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!

Powiązany temat

Armenia/Azerbejdżan: Konflikt o Górski Karabach przyczyną wieloletniego cierpienia osób starszych – nowe raporty

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity