Uczyńmy Europę wolną od kary śmierci – Amnesty International

Uczyńmy Europę wolną od kary śmierci

-Zdaniem Amnesty International kara śmierci jest najbardziej okrutną, nieludzką i haniebną karą. W XXI wieku nie ma miejsca na ścinanie, wieszanie, rozstrzeliwanie, kamienowanie, krzesło elektryczne i śmiertelne zastrzyki.- powiedziała Irene Khan, Sekretarz Generalna Amnesty International. Według raportu Wyroki śmierci i egzekucje w 2008 roku między styczniem a grudniem 2008 roku w 25 krajach na całym świecie co najmniej 2 390 osób zostało straconych, a w 52 państwach wydano 8 864 wyroki śmierci. Najwięcej wyroków wykonano w Chinach (1718), Iranie (346), Arabii Saudyjskiej (102) i USA (37). Jednak ilość krajów, gdzie stosuje się karę śmierci, systematycznie spada. W 1977 roku, kiedy Amnesty zaczęła prowadzić kampanię na rzecz zniesienia kary śmierci, tylko 16 krajów nie miało jej w swoich systemach prawnych. Obecnie aż 139 krajów wykreśliło karę śmierci z prawodawstwa lub od dawna jej nie stosuje.
W tym roku Amnesty International będzie zbierać podpisy z prośbą o ułaskawienie Wasilija Juzepczuka, który został skazany na karę śmierci 29 czerwca 2009 roku. 2 października jego apelacja do Sądu Najwyższego została odrzucona. Wasilij Juzepczuk ma dziesięć dni od tej daty, aby wystosować prośbę do prezydenta Łukaszenki z prośbą o ułaskawienie. Jego egzekucja może się odbyć nawet w najbliższy poniedziałek. Juzepczuk należy do marginalizowanej grupy Romów. Według jego adwokata może być niepełnosprawny intelektualnie. Nie potrafi pisać ani wymienić nazw miesięcy. Według jego relacji, dwukrotnie był bity w miejscu zatrzymania.
Wierzymy, że nasza akcje może być skuteczna. Rok temu również 10 października zbieraliśmy podpisy w obronie Sayeda Perwiza Kambaksha z Afganistanu (skazano go na karę śmierci za bluźnierstwo przeciwko islamowi). Już w październiku ubiegłego roku jego kara została zamieniona na 20 lat więzienia, a w sierpniu został on ułaskawiony przez prezydenta Karzaia. Po ułaskawieniu wyjechał z Afganistanu.
Swój sprzeciw wobec kary śmierci będzie można wyrazić już w sobotę. Wtedy też będzie można podpisać petycję w jego sprawie Juzepczuka. W tym roku spotykamy się na Krakowskim Przedmieściu przy stoliku i plakacie, obok kamienicy nr. 11 (róg ul. Królewskiej, koło -Sklepu z kanapkami-). Będziemy tam od godz. 9:00 do 20:00.
Więcej o sprawie Wasilija Juzepczuka

Zatrzymajmy egzekucję dwóch braci na Białorusi!