UE: Głosowanie Parlamentu Europejskiego ws. zasad systemu azylowego – Amnesty International

UE: Głosowanie Parlamentu Europejskiego ws. zasad systemu azylowego

Parlament Europejski osiągnął porozumienie w sprawie reformy tzw. „systemu dublińskiego”, który określa kryteria odpowiedzialności za rozpatrywanie wniosku o ochronę międzynarodową w UE, co umożliwia dalsze negocjacje z Radą Unii Europejskiej.

– Przez lata „system dubliński” powodował niepotrzebne cierpienie zbyt wielu uchodźców oraz osób poszukujących ochrony międzynarodowej. Głosowanie otworzyło drogę w stronę systemu, który zapewnia godność dla osób poszukujących ochrony, przez priorytetyzowanie więzi rodzinnych oraz wprowadzenie sprawiedliwego systemu podziału odpowiedzialności.

W obecnej formule system dubliński nie działa dla osób poszukujących ochrony, które są zobowiązane do składania swoich wniosków w pierwszym kraju UE, którego granicę przekroczyły. Ta zasada w niesprawiedliwy sposób obciąża kraje zewnętrzne UE. Głosowanie może pomóc w utworzeniu bardziej sprawiedliwego systemu, prawdziwej solidarności, dla wszystkich.

Propozycja Komisji Europejskiej w istocie utrzymywała stare podejście, w którym odpowiedzialność spoczywała na pierwszym kraju UE. Proponowano także obowiązkową tzw. „procedurę dopuszczalności wniosku”, zasadniczo umożliwiającą weryfikację wniosku bez rozważania indywidualnej sytuacji osoby ubiegającej się o ochronę, a w oparciu o koncepcję „bezpiecznego kraju trzeciego i kraju pierwszego azylu”. Jednak Parlament Europejski odrzucił te propozycje.

Tło

Propozycja reformy systemu dublińskiego została przedstawiona przez Komisję Europejską w kwietniu 2016 roku. Po ponad rocznych negocjacjach z różnymi grupami Parlamentu, ALDE, EPP, S&D, Greens/EFA  i GUE/NGL, w ostateczności zagłosowano za przyjęciem projektu sprawozdania przedstawionego przez Specjalną Sprawozdawczynię Cecilia Wikstroem, oraz zadecydowano o rozpoczęciu dalszych międzyinstytucjonalnych negocjacji.

Nie dla poniżającej masowej detencji w polskich ośrodkach dla cudzoziemców!

Powiązany temat

Polska: „Przyjechaliśmy tu, nie chcieli nas wpuścić”. Romowie z Ukrainy traktowani jak niechciani uchodźcy

Powiązany temat

Iran/Turcja: Uciekający z Afganistanu uchodźcy ostrzeliwani i bezprawnie zawracani na granicach