UE: umowa z Turcją powodująca cierpienie uchodźców musi się zakończyć

W drugą rocznicę uzgodnionego porozumienia państw członkowskich Unii Europejskiej oraz Turcji, Amnesty International przypomina o sytuacji w jakiej znajdują się tysiące uchodźców i uchodźczyń na greckich wyspach.

– Umowa między UE a Turcją doskonale odzwierciedla obecną politykę migracyjną Europy, którą można nazwać „Nie zajmujemy się tym, co nie znajduje się w zasięgu naszego wzroku”. W praktyce umowa doprowadziła do przetrzymywania tysięcy ludzi w bardzo ciężkich warunkach na greckich wyspach, tylko po to by zawrócić ich z powrotem do Turcji. Dramatyczna sytuacja tych ludzi jest wygodnie ignorowana przez europejskich przywódców, którzy odnotowują przyjęcie porozumienia jako sukces – powiedziała Aleksandra Fertlińska, koordynatorka kampanii w Amnesty International.

Podczas gdy umowa przyczyniła się do znacznego spadku liczby osób, które docierają na greckie wyspy, wobec braku bezpiecznych i legalnych dróg dla uchodźców, tysiące z nich by dotrzeć do Europy, wybierają niebezpieczne szlaki i przemytników, których biznes umowa miała powstrzymać.

W lutym i marcu, Amnesty International przeprowadziła dwie misje na wsypach Lesbos, Chios oraz Samos, gdzie przebywa większość uchodźców docierających do Grecji. Obecnie na tych wyspach przebywa około 13 000 mężczyzn, kobiet oraz dzieci, w większości znajdują się w przeludnionych obozach, wielu śpi w niedostosowanych namiotach, na ziemi, narażeni na poważne naruszenia praw człowieka.

Amnesty International wzywa do natychmiastowego przeniesienia uchodźców z greckich wysp do Grecji lądowej, gdzie będą mogli mieć bardziej odpowiednie warunki oraz do wypełnienia przez państwa członkowskie ich zobowiązań związanych z relokacjami i przesiedleniami.

Budowanie murów tych fizycznych i tych niewidocznych nie zatrzyma ludzi próbujących odbudować swoje życie w bezpieczeństwie. Europejscy liderzy muszą dotrzymać swoich obietnic i przyjąć uchodźców z Turcji, państw UE: Grecji i Włoch

dodała Fertlińska.

Symboliczne akcje Amnesty International, podkreślające rocznicę przyjęcia porozumienia odbędą się w ten weekend w wielu europejskich i polskich miastach: w Warszawie, Łodzi, Katowicach, Poznaniu i Trójmieście. Aktywiści i aktywistki będą kierować wspólny apel do przywódców państw UE, w celu zapewniania natychmiastowej poprawy warunków w jakich znajdują się uchodźcy i migranci.

Twój Tweet może się przyczynić do zmiany. Kiedy działamy razem, ludzie u władzy nas słuchają. Wyślij Tweeta do premiera Grecji Alexisa Tsiprasa:

Refugees stranded in the cold on the Greek islands must be moved to safety @PrimeministerGR. #OpenTheIslands

Wyślij wiadomość teraz!

Dołącz do działań Aktywistów i Aktywistek Amnesty 18.03:

• w Katowicach o g. 13 przed teatrem przy rynku;
  • w Łodzi o g. 15 u zbiegu Piotrkowskiej i Alei Schillera;
  • w Sopocie o g. 13 przy molo;
  • w Poznaniu o g. 14 na schodach przy ulicy Fredry (obok fontanny w Parku Mickiewicza);
  • w Warszawie o g. 14 przy „patelni” przy Metrze Centrum.
Zdjęcie: 30.01.2018, Faris ma 30 lat, jego żona ma na imię Karima. Pochodzą z prowincji Kunduz w Afganistanie. Byli prześladowani z powodu swojej tożsamości etnicznej. Teraz mieszkają w obozie Vial. © Giorgos Moutafis/Amnesty International.
20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Pomóż odnaleźć Artura Aydamirova!

Powiązany temat

Terespol: uchodźcom zawracanym z polskiej granicy grozi niebezpieczeństwo