Ukraina: Śmiertelny atak rakietowy ujawnia konieczność ochrony ludności cywilnej we wschodniej Ukrainie – Amnesty International

15 lipca 11 cywilów zostało zabitych w wyniku nalotu na Śnieżne - małe miasto położone około 19 km od granicy ukraińsko-rosyjskiej. Podczas gdy separatyści oskarżyli o atak armię ukraińską, przedstawiciel Rady Bezpieczeństwa Narodowego i Obrony Ukrainy zaprzeczył tym zarzutom i zasugerował, że atak był próbą zdyskredytowania ukraińskiej armii.<br /> <br />

Amnesty International uważa, że sytuacja w niektórych regionach wschodniej Ukrainie spełnia kryteria uznania jej za niemiędzynarodowy konflikt zbrojny, co oznacza, że obie strony konfliktu są związane międzynarodowym prawem humanitarnym zgodnie z Konwencjami genewskimi. Międzynarodowe prawo humanitarne wymaga, by wszystkie strony konfliktu chroniły cywilów i rozróżniały cele wojskowe od obiektów cywilnych. Oznacza to, że muszą unikać bezpośrednich ataków na ludność cywilną i obiekty cywilne (w odwecie lub z jakiegokolwiek innego powodu). Zakazane są: masowe ataki z użyciem broni, która nie rozróżnia celów wojskowych od obiektów cywilnych; ataki nieproporcjonalne; ataki skierowane na cele militarne, ale mające nieproporcjonalne skutki dla cywilów. Poważne naruszenia międzynarodowego prawa humanitarnego są zbrodniami wojennymi. Osoby odpowiedzialne za takie przestępstwa należy postawić przed sądem a ofiarom zapewnić zadośćuczynienie.
15 lipca rakiety uderzyły w blok mieszkalny i urząd skarbowy w Śnieżnem, co doprowadziło do zawalenia się czteropiętrowego budynku. Film zamieszczony na YouTube ukazuje skalę zniszczeń i ewakuację osób, które przeżyły. Tragedia w Śnieżnem ujawnia palącą potrzebę, by wszystkie strony konfliktu przestrzegały międzynarodowego prawa humanitarnego i upewniły się, że cywile we wschodniej Ukrainie są chronieni przed walkami. Media cytowały ukraińskie źródła wojskowe, podające, że zginęło 11 cywilów, w tym jedno dziecko.
Ponowna próba negocjacji zawieszenia broni, podjęta przez Trójstronną Grupę Kontaktową, składającą się z wyższych urzędników ukraińskich, rosyjskich i OBWE, nie powiodła się, ponieważ wideokonferencja z separatystami nie doszła do skutku. Walki wciąż się nasilają –  16 lipca zginęło w Doniecku 11 członków sił prokijowskich.
Amnesty International wzywa wszystkie strony konfliktu do przestrzegania międzynarodowego prawa humanitarnego oraz do zapewnienia ochrony cywilom. Organizacja wzywa również ukraiński rząd do przeprowadzenia rzetelnego, niezależnego śledztwa w sprawie okoliczności wydarzeń w Śnieżnem.

Exhibition weapons and military equipment seized from pro-Russian militants in east Ukraine Fot. Roman Pilipey/EPA

Powiązany temat

Polska: „Przyjechaliśmy tu, nie chcieli nas wpuścić”. Romowie z Ukrainy traktowani jak niechciani uchodźcy

Powiązany temat