Ukraina: Konieczne jest śledztwo w sprawie śmierci pasażerów samolotu Malaysian Airlines – Amnesty International

Śmierć prawie 300 osób na pokładzie cywilnego samolotu pasażerskiego Malaysian Airlines, który rozbił się wczoraj na terenie intensywnego konfliktu na wschodzie Ukrainy, musi zostać natychmiast, w sposób bezstronny i rzetelny zbadana, apeluje Amnesty International.<br /> <br />

Wszystkie strony konfliktu muszą współpracować w celu ustalenia przyczyn wczorajszego wydarzenia.
– Konieczne jest pilne dochodzenie na miejscu, przeprowadzone przez niezależnych ekspertów międzynarodowych przy pełnej współpracy obu stron konfliktu, w tym zarówno władz Ukrainy, jak i separatystycznych grup zbrojnych – powiedział Denis Krivosheev, zastępca Dyrektora Programowego Amnesty International ds. Europy i Azji Centralnej.
Tydzień temu Amnesty International opublikowała raport dokumentujący przypadki porwań i tortur wobec międzynarodowych obserwatorów, dziennikarzy i ludności cywilnej w rejonie wschodniej Ukrainy, gdzie spadł wczoraj samolot. Obszar ten jest obecnie pod kontrolą prorosyjskich separatystycznych grup zbrojnych.

– Biorąc pod uwagę obecną sytuację w tej konkretnej części Ukrainy, dochodzenie będzie bardzo trudne. Aby śledztwo miało sens, wszystkie strony konfliktu muszą zapewnić śledczym pełen dostęp do miejsca katastrofy i zagwarantować im bezpieczeństwo – podkreśla Denis Krivosheev.
– Dochodzenie musi objąć wszystkie wiarygodne zarzuty wobec Ukrainy i separatystycznych grup zbrojnych. Śledztwo musi odpowiedzieć na wszystkie istotne pytania i zakończyć się przejrzystymi wnioskami.

Szczątki samolotu Malaysia Arilines lot MH17 foto. ALYONA ZYKINA/EPA.

Powiązany temat

Polska: „Przyjechaliśmy tu, nie chcieli nas wpuścić”. Romowie z Ukrainy traktowani jak niechciani uchodźcy

Powiązany temat

Rosja: Ponad 1300 demonstrantów zatrzymanych po ogłoszeniu poboru wojskowego