Ukraina musi chronić uchodźców przed nieludzkim traktowaniem – Amnesty International

Ukraina musi chronić uchodźców przed nieludzkim traktowaniem

Amnesty International apeluje do władz Ukrainy o zaprzestanie nieludzkiego traktowania uchodźców, którzy protestują w ośrodku dla migrantów w Żurawnikach niedaleko granicy z Polską.

6 stycznia, grupa 70 osób, w tym 20 dzieci, pochodzących z Somali oraz Erytrei, w proteście przeciwko przetrzymywaniu w zamknięciu, rozpoczęła strajk głodowy. W poniedziałek do ośrodka wezwano siły porządkowe, które przy użyciu pałek zmusiły protestujących do jedzenia, co potem nagrywano za pomocą kamery. Migranci i uchodźcy przebywają w ośrodku w Żurawnikach od listopada zeszłego roku i zostali tam umieszczeni -w celu wykonania deportacji-.

– Zdecydowanie, Ukraina jako strona Konwencji Genewskiej dotyczącej statusu uchodźców musi respektować tzw. zasadę non-refoulement zakazującą zawracania osób, do kraju w którym grozi im śmierć, tortury lub inne okrutne, nieludzkie lub poniżające traktowanie albo karanie-, podkreśla Maciej Fagasiński, Koordynator Kampanii w Amnesty International.

– Jednocześnie, decyzja o umieszczeniu ich w detencji wzbudza kontrowersje, szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że w ostatnich latach nie wydalono z Ukrainy do Somalii i Erytrei ani jednej osoby-, dodaje Maciej Fagasiński.

– Wysoki Komisarz ds. Uchodźców wielokrotnie podkreślał że sytuacja w szczególności w Somalii jest poważna, a osoby pochodzące z tego kraju często spełniają przesłanki do nadania ochrony międzynarodowej-.

Niektóre z osób z którymi rozmawiała Amnesty International, skarżyły się że były bite i poniżane. Kilkoro z nich umieszczono na parę dni w izolatkach bez łóżek. Migrantom i uchodźcom przebywającym w Żurawnikach odmawia się również dostępu do opieki medycznej.

Nie dla poniżającej masowej detencji w polskich ośrodkach dla cudzoziemców!

Powiązany temat

Maraton Pisania Listów 2022 w obronie prawa do pokojowego protestu – rusza największa na świecie akcja na rzecz praw człowieka

Powiązany temat

Dziennikarze i niezależni obserwatorzy uciszani by świat nie dowiedział się o protestach w Rosji – nowy raport