Ukraina na Maratonie Pisania Listów! – Amnesty International

Ukraina na Maratonie Pisania Listów!

W obliczu ostatnich wydarzeń na Ukrainie Amnesty International dołączyło przypadek 9 pokojowych demonstrantów z Kijowa do Maratonu Pisania Listów.

30 listopada oddziały policji brutalnie rozpędziły pokojową demonstrację na Placu Niepodległości w Kijowie. Według zgromadzonych przez Amnesty International relacji świadków, funkcjonariusze Berkutu wezwali uczestników demonstracji do rozproszenia się, określając samo zgromadzenie jako “nielegalne”, następnie przystąpili do bicia wszystkich tych osób, które pozostały na placu. Na nagraniach wideo widoczni są funkcjonariusze Berkutu bijący demonstrantów.

Zatrzymano 9 osób, w tym Mykołę Lazarewskiego, Oleksandra Ostaszenkę, Wladyslawa Zagorowkowa, Walerego Gareguca i Jurija Bolotowa. 3 grudnia Szewczenkowski sąd rejonowy w Kijowie zadecydował o aresztowaniu ich na 2 miesiące. Sędziowie bezkrytycznie przyjęli zeznania składane przez milicję, ignorując szereg oczywistych sprzeczności i niespójności. Nie dopełniono również wymogu prawnego, który zobowiązuje prokuraturę do wykazania, że niemożliwe jest zwolnienie za kaucją lub areszt domowy. 9 zatrzymanych osób zostało pozbawionych wolności w sposób arbitralny, z naruszeniem prawa do uczciwego procesu oraz wolności zgromadzeń.

Wladyslaw Zagorowkow, 38-letni kierowca ciężarówki i ojciec trójki dzieci, został pobity przez funkcjonariuszy.

Doznał licznych obrażeń, m.in. złamane żebra oraz odklejona siatkówka oczu. Oczekuje na proces w areszcie w Kijowie, chociaż pilnie wymaga operacji. Walery Gareguc, dziennikarz “Lica” z Dniepropietrowska, zbierał materiał dla swojej redakcji. Został pobity przez funkcjonariuszy, kiedy po rozpędzeniu demonstracji udzielał pomocy rannym.

Amnesty apeluje o wysyłanie listów i e-maili do Prokuratora Generalnego oraz do podpisania petycji.

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!

Powiązany temat

Rada Bezpieczeństwa ONZ musi priorytetowo zająć się odpowiedzialnością Rosji za zbrodnie wojenne w Ukrainie

Powiązany temat

ONZ przyjęła rezolucję uznającą dostęp do czystego i zdrowego środowiska za prawo człowieka