Ukraina wstrzymała ekstradycję Czatajewa – Amnesty International

Ukraina wstrzymała ekstradycję Czatajewa

Ahmed Czatajew, który jest fizycznie upośledzony, został zatrzymany przez policję 3 stycznia w mieście Użhorod przy granicy ze Słowacją. Podstawą zatrzymania był międzynarodowy nakaz aresztowania wydany przez Rosję. Czatajew przebywa obecnie w areszcie śledczym w Użhorodzie.
Czatajew uzyskał status uchodźcy w Austrii. Stamtąd pojechał z wizytą na Ukrainę z ważną wizą. Po zatrzymaniu jego prawnik złożył skargę do Europejskiego Trybunału Praw Człowieka.
Amnesty International uważa, że w przypadku ekstradycji Achmeda Czatajewa do Rosji będzie on narażony na niesprawiedliwy proces oraz tortury w celu wymuszenia zeznań.
Rosyjskie władze ścigają go pod zarzutem terroryzmu. W 2000 r. Czatajew został ranny w ramię i brzuch podczas potyczki między siłami rosyjskimi i czeczeńskimi separatystami w pobliżu miasta Urus Martan w Czeczenii. Nie zdążył jednak trafić do szpitala, gdyż dostał się w ręce sił rosyjskich. Pomimo ran podobno torturowano go, w tym za pomocą prądu. Później amputowano mu ramię. W końcu jemu i jego rodzinie udało się uciec do Austrii przez Azerbejdżan. Uzyskał tam status uchodźcy 24 listopada 2003 r. i mieszkał tam aż do teraz z żoną i trójką dzieci.
Przeczytaj odpowiedź Ambasadora Ukrainy na nasz apel w tej sprawie: