Ukraina: zabezpieczanie dowodów rosyjskich zbrodni wojennych kluczowe podczas odbijania przez Ukrainę swojego terytorium – Amnesty International

Odnosząc się do doniesień na temat zbrodni wojennych popełnionych przez rosyjskie wojsko, gdy siły ukraińskie odbiły część okupowanych terytoriów, Marie Struthers, dyrektorka Amnesty International na Europę Wschodnią i Azję Środkową, powiedziała:

„Niezbędne jest, by – wraz z odzyskiwaniem przez Ukrainę kontroli nad okupowanymi przez Rosję terytoriami – zabezpieczano dowody zbrodni wojennych. Proces ten wymaga ogromnych nakładów, dlatego wzywamy społeczność międzynarodową do zapewnienia środków, które wesprą wysiłki Ukrainy. Wszystkie postępowania w sprawie domniemanych zbrodni wojennych muszą spełniać standardy rzetelności”.

„W odpowiedzi na ukraińskie sukcesy militarne, strona rosyjska zaatakowała w sposób, który spowodował znaczne szkody w kluczowej infrastrukturze cywilnej. Jednym z ataków było uderzenie w elektrownię, które doprowadziło do przerw w dostawie prądu i wody oraz znacząco zakłóciło codzienne życie ludności cywilnej. Przypominamy Rosji, że celowe atakowanie infrastruktury cywilnej może być uznane za zbrodnię wojenną. W sprawie tych ataków należy wszcząć śledztwo, a ich sprawcy muszą zostać pociągnięci do odpowiedzialności karnej przed sądem”.

Tło / Kontekst

Według doniesień, w ostatnich dniach siły ukraińskie odzyskały kontrolę nad ponad 3 tys. kilometrów kwadratowych terytorium, okupowanego wcześniej przez Rosję. Obejmuje to Izium i Kupiańsk, czyli dwa kluczowe miasta w obwodzie charkowskim.

Wraz z wycofywaniem się sił rosyjskich z terytorium Ukrainy, pojawiają się dowody na zbrodnie wojenne (nagrania wideo zeznań oraz zdjęcia), których dopuściła się Moskwa i wspierane przez nią grupy zbrojne.

10 września ukraińskie organy ścigania poinformowały, że funkcjonariusze policji ekshumowali ciała dwóch mężczyzn, rzekomo torturowanych i zabitych w marcu przez siły rosyjskie we wsi Hrakowe.

11 i 12 września rosyjskie ataki wojskowe uszkodziły kluczową infrastrukturę energetyczną, co spowodowało poważne zakłócenia w dostawach energii elektrycznej i wody oraz w ruchu pociągów.

Para spaceruje z walizkami przed zniszczonym budynkiem w Izium we wschodniej Ukrainie. 11 września 2022. Foto Juan BARRETO / AFP.

Zobacz więcej informacji na temat inwazji Rosji na Ukrainę na stronie Solidarni z Ukrainą>>>

Stale uzupełniana dokumentacja Amnesty International nt. naruszeń praw człowieka i międzynarodowego prawa humanitarnego popełnionych w czasie wojny w Ukrainie dostępna na stronie amnesty.org.

Uratujmy rosyjską artystkę uwięzioną za antywojenny protest

Powiązany temat

Polska: „Przyjechaliśmy tu, nie chcieli nas wpuścić”. Romowie z Ukrainy traktowani jak niechciani uchodźcy

Powiązany temat