Unia Europejska podejmuje ważny krok ku ochronie polskich sędziów przed polityczną kontrolą

W reakcji na decyzję Komisji Europejskiej o rozpoczęciu postępowania przeciwko Polsce w sprawie ochrony sędziów przed polityczną kontrolą, Massimo Moratti, dyrektor ds. Badań w Biurze Instytucji Europejskich Amnesty International, powiedział:

„Dzisiejsza decyzja oznacza, że stosowanie postępowań dyscyplinarnych jako narzędzia naruszania niezależności sądownictwa i stosowanie ich wobec sędziów za to, że ci wykonują po prostu swoją pracę, nie będzie tolerowane”.

„Nie chroniąc sędziów przed politycznymi naciskami, krajowy system postępowań dyscyplinarnych nie tylko podważa niezależność sądowniczą w Polsce, ale zagraża też funkcjonowaniu Unii Europejskiej jako całości. Efekt mrożący tego wadliwego systemu jest realny i został podkreślony przez Komisję Europejską. Wzywamy kraje członkowskie do poparcia tego kroku i zobowiązania Polski do zaprzestania szykanowania sędziów” – podkreślił Moratti.

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Prawo musi chronić osoby LGBTI przed przemocą!