Unia Europejska/Federacja Rosyjska: prawa człowieka muszą znaleźć się w porządku obrad – Amnesty International

Członkowie AI z Belgii organizują w poniedziałkowe popołudnie demonstrację, która zbiegnie się w czasie ze spotkaniem Władimira Putina z liderami Unii Europejskiej. Patrząc na transparent przedstawiający rosyjskich żołnierzy pomiędzy ruinami domów mieszkalnych nasuwa się pytanie, czy aby Unia Europejska i Federacja Rosyjska wyznają te same wartości. AI apeluje do liderów UE by w rozmowach z Prezydentem Putinem przerwali ciszę na temat Czeczenii. „Obie strony konfliktu popełniają okropności wojenne, ale rzeczą najwyższej wagi jest by Unia Europejska stanęła twarzą w twarz wobec rosyjskiej polityki względem Czeczenii.”- powiedział Dick Oosting, dyrektor Europejskiego biura AI.

Organizacja jest głęboko zaniepokojona skutkami gwałtownej reakcji rosyjskiej, która nastąpiła po tragicznym zdarzeniu wzięcia zakładników w moskiewskim teatrze i wzywa władze rosyjskie między innymi do zagwarantowania ochrony ludności cywilnej przed uderzeniami rosyjskich sił bezpieczeństwa. (zobacz: EU-PUTIN SUMMIT AND CHECHNYA: A TEST OF EU CREDIBILITY AMNESTY INTERNATIONAL URGENT APPEAL, dostepne na: www.amnesty-eu.org).

Tło sprawy

Amnesty International rozpoczęła światową kampanię „sprawiedliwość dla wszystkich” w Federacji Rosyjskiej demaskując krwawy ciąg nadużyć i bezkarności, które dotykają podstawowych praw zwykłych ludzi na terenie całego państwa.

Przedstawiając w Moskwie raport Amnesty International “Denial of Justice”, Irene Khan, Sekretarz Generalna AI powiedziała: „Prezydent Putin musi pokazać że jest przywódcą, który potrafi prowadzić politykę międzynarodową i nie popełni tych samych błędów co Stany Zjednoczone ograniczając prawa człowieka w imię walki z „międzynarodowym terroryzmem”.”

Członkowie Amnesty International na całym świecie od Japonii na wschodzie po Alaskę na zachodzie, i od Islandii na północy po południową Afrykę na południu, organizują różne akcje – podpisują petycje, zapalają świece, organizują konferencje prasowe i wykłady w celu zwrócenia uwagi zwykłych ludzi, polityków i mediów na atmosferę bezczynności, w której dochodzi do pogwałcenia praw człowieka w Federacji Rosyjskiej i domagają się odpowiedzialności oprawców/sprawców.