USA: 100 dni prezydentury Trumpa i zagrożenia dla praw człowieka – Amnesty International

USA: 100 dni prezydentury Trumpa i zagrożenia dla praw człowieka

Mijają pierwsze 100 dni prezydentury Donalda Trumpa, w związku z tym Amnesty International opracowała listę 100 sposobów, którymi posługuje się administracja Trumpa, aby zagrozić prawom człowieka w Stanach Zjednoczonych oraz na całym świecie, czasem skutecznie, ale zdarza się, że silny i rosnący ruch oporu skutecznie je blokuje.

– Te pierwsze 100 dni pokazują jak niebezpieczny jest program Trumpa, ale istnieje również plan, który pozwoli go zatrzymać i chronić prawa człowieka w USA oraz na całym świecie – powiedziała Margaret Huang, dyrektor Amnesty International USA. Dokumentując te pierwsze 100 dni nie potrzeba wiele czasu, aby zidentyfikować 100 sposobów, które wykorzystuje administracja Trumpa, aby zagrozić prawom człowieka. To co jest niesamowite to nie tylko wszystkie te sposoby, którymi Trump próbuje naruszyć wolność, sprawiedliwość oraz równość, ale przede wszystkim działania, dzięki którym społeczeństwo zatrzymywało próby wprowadzania zmian.

Wśród zagrożeń dla praw człowieka podczas pierwszych 100 dni prezydentury Amnesty International identyfikuje między innymi:

• nadużycia na granicy USA-Meksyk, które prowadzą do tego, że osoby przybywające do USA w poszukiwaniu ochrony przed przemocą, traktowane są jak kryminaliści;
  • ograniczenia w dostępie do usług związanych ze zdrowiem reprodukcyjnym dla kobiet w USA oraz na całym świecie;
  • uchylanie się od ochrony pracowników LGBT oraz transpłciowych studentów;
  • udzielenie zgody na budowę rurociągu Dakota i przewiercenie się pod rzeką Missouri, co zagraża dostępowi do wody członkom społeczności Standing Rock Sioux oraz innym.

Lista zawiera także przykłady masowych oddolnych ruchów, politycznej opozycji, które zatrzymały próby wprowadzenia zmian naruszających prawa człowieka, proponowanych przez administrację Trumpa:

• wprowadzanie zakazu wjazdu dla osób pochodzących z państw zamieszkiwanych w większości przez muzułmanów oraz zawieszenie przyjmowania uchodźców;
  • proponowany dekret zakładający przywrócenie systemu tortur oraz nowych więzień w Guantanamo;
  • próba odebrania systemu opieki zdrowotnej obejmującej miliony Amerykanów.

– Kiedykolwiek dochodzi do zamykania granic, odwracania się od uchodźców, prób zakazywania wjazdu muzułmanom do USA, czy zachęcania do naruszania praw człowieka na świecie, Prezydent Trump próbuje wzniecać pożary konfliktów poza granicami USA, jednocześnie zamykając je przed tymi, którzy uciekają przed przemocą – dodała Huang. Nauczyliśmy się, że kiedy jesteśmy razem i walczymy, możemy doprowadzić do zmiany. Administracja Trumpa oraz ciągłe zagrożenia praw człowieka pozostaną, ale tak samo trwa determinacja, aby ich bronić”.

Pełna lista: http://amnestyusa.org/Trump100Days

Zdjęcie: © Marie-Anne Ventoura/Amnesty UK, akcja przed Ambasadą USA w Londynie

Powiązany temat

Oświadczenie w sprawie decyzji Sądu Najwyższego o unieważnieniu wyroku w sprawie Roe v. Wade