USA: Egzekucja Troya Davisa wstrzymana po raz trzeci! – Amnesty International

USA: Egzekucja Troya Davisa wstrzymana po raz trzeci!

O treści obecnej decyzji mamy tylko informacje z drugiej ręki (z prasy) i nie znając zawiłości amerykańskiego systemu prawnego nie jesteśmy w stanie jej objaśnić ani ocenić na ile dobrze ona rokuje. Można jednak z całą pewnością stwierdzić, że wstrzymanie egzekucji po raz trzeci jest sytuacją w USA bezprecedensową i dobitnie świadczy o tym, jak poważne są wśród sędziów zajmujących się tą sprawą wątpliwości co do winy skazanego. Sprawą zajmowało się już 29 sędziów w 7 różnych rodzajach postępowań sądowych.
Wiele osób na całym świecie walczy o życie i sprawiedliwość dla Troya Davisa. W zeszły czwartek manifestacje w jego obronie zorganizowano w 35 miastach.
Więcej informacji na stronach:
Artykuł w New York Times: http://www.nytimes.com/2008/10/25/us/25execute.html-ref=us Strona w całości poświęcona Davisowi: http://www.troyanthonydavis.org/

Zatrzymajmy egzekucję dwóch braci na Białorusi!