USA: rząd powinien przedłużyć wizę obrończyni praw człowieka z Pakistanu – Amnesty International

USA: rząd powinien przedłużyć wizę obrończyni praw człowieka z Pakistanu

Organizacja wystosowała także zapytanie do władz USA o dokładne przyczyny unieważnienia wizy. Pomimo prośby Amnesty International o precyzyjne wyjaśnienie na jakiej podstawie cofnięto wizę, żadna odpowiedź nie nadchodzi. Amina Masood została zaproszona przez Amnesty International do wygłoszenia przemówień w Europie i USA w ramach kampanii dotyczącej wymuszonych zaginięć w Pakistanie.

-To bardzo zaskakujące, że władze USA uznają, że Amina Masood zagraża bezpieczeństwu USA-, powiedział Sam Zarifi, Dyrektor Amnesty International w Azji Południowo-Wschodniej. -Ponad trzy lata po kampanii prowadzonej pokojowo, niestrudzenie i z wielką godnością, mającej na celu zarówno wymuszenie na rządzie Pakistanu ujawnienia losu i miejsc pobytu setek zaginionych – włącznie z jej mężem Masoodem Janjua- jak i potępienie aktów terroru.

Ambasada amerykańska w Islamabadzie wydała wizę Aminie Masood 12 sierpnia. Jednakże przed wejściem na pokład samolotu do Waszyngtonu 13 września urzędnicy ambasady poinformowali ją, że jej wiza została unieważniona i ostrzegli ją, że jeśli wejdzie na pokład samolotu, nie zostanie wpuszczona na teren USA i zostanie deportowana do Pakistanu.

Urzędnicy ambasady oświadczyli jej, że cofnięto jej wizę na podstawie Paragrafu 212(a) 3 Ustawy o Imigracji i Narodowości Stanów Zjednoczonych, która obejmuje -względy bezpieczeństwa i pokrewne-. Fragment ten związany jest z działaniami takimi jak szpiegostwo, sabotaż i działalność terrorystyczna.
Amnesty International apeluje również do władz USA o współpracę z nowym rządem pakistańskim w celu wyjaśnienia wszystkich przypadków wymuszonych zaginięć i upewnienia się, że praktyka ta została zakończona.

-Rząd USA musi zyskać pewność, że to koniec wsparcia oraz tolerancji dla aktów wymuszonych zaginięć w Pakistanie. Wielu spośród tych, którzy byli sekretnie przetrzymywani w Pakistanie, mówi, że byli przesłuchiwani przez pakistańskie agencje wywiadowcze ale również przez zagraniczne-, powiedział Sam Zarifi.
-W czasie gdy wzrastają nastroje antyamerykańskie w Pakistanie i gdy wielu Pakistańczyków obwinia rząd USA o popieranie praktyk wymuszonych zaginięć i innych przejawów łamania praw człowieka w ich kraju, rząd USA powinien przedłużyć wizę Aminie Masood-.

Tło:

Amina Masood jest współzałożycielką i przewodniczącą Obrony Praw Człowieka, pakistańskiej organizacji walczącej o uwolnienie zaginionych. Przemawia w imieniu 563 rodzin zaginionych.

Została współzałożycielką grupy, po tym jak jej mąż Masood Janjua został zatrzymany podczas podróży autobusem trzy lata temu. Jego los i miejsce pobytu pozostają nieznane.

Odkąd Pakistan przyłączył się do ogłoszonej przez USA -wojny z terroryzmem- pod koniec 2001, setki ludzi podejrzanych o działalność terrorystyczną lub powiązania z grupami nacjonalistycznymi stały się ofiarami wymuszonych zaginięć. Zostali arbitralnie zatrzymani i przetrzymywani w tajnych więzieniach. Odmówiono im dostępu do sądów, pomocy prawnej, kontaktu z rodzinami i zostali wyjęci spod jakiejkolwiek ochrony prawa. Są oni ofiarami wymuszonych zaginięć.  Większość z nich, jeśli nie wszyscy, była torturowana albo w inny sposób źle traktowana.

Przez ostatnie kilka tygodni Amina Masood poruszała kwestię wymuszonych zatrzymań na spotkaniach z członkami rządów Wielkiej Brytanii, Norwegii, Szwecji, Szwajcarii oraz przed Radą Praw Człowieka ONZ w Genewie.

Tłumaczenie Łukasz Ponikiewski