USA: Trump nie wpuszczając uchodźców wprowadza w życie retorykę nienawiści – Amnesty International

USA: Trump nie wpuszczając uchodźców wprowadza w życie retorykę nienawiści

W reakcji na dekret prezydenta Trumpa, który ma zapobiec przesiedleniom uchodźców do USA, publikujemy wypowiedź Salila Shetty, Sekretarza Generalnego Amnesty International.

„Dekret Prezydenta Trumpa, zatrzymujący osoby uciekające przed wojnami i prześladowaniami z krajów takich jak Syria i szukających schronienia w USA, to bulwersujący ruch, który może się okazać katastrofalny w skutkach.

Potwierdzają się niektóre z naszych najgorszych obaw co do polityki Prezydenta Trumpa. Wraz z podpisaniem dekretu, Prezydent Trump zamienił w działanie swoją ksenofobiczną, pełną mowy nienawiści, przedwyborczą retorykę, różnicując ludzi tylko na podstawie wyznawanej religii.

Ci mężczyźni, kobiety i dzieci doświadczają tego samego terroru, z którym walkę deklaruje Prezydent Trump. Ironią losu jest też to, że Stany Zjednoczone w wielu miejscach bezpośrednio przyczyniły się do niestabilności, które zmuszają ludzi do ucieczki.

Odmawianie ochrony ludziom w potrzebie, nie jest odpowiedzią na najgorszy kryzys uchodźczy od czasu II wojny światowej. Zamiast zamykać drzwi, przed tymi którzy nie mają wyboru i muszą opuszczać swoje domy, administracja Trumpa powinna pamiętać, że USA to kraj zbudowany głównie przez imigrantów i uchodźców.

Ta bezwzględna i mylna decyzja może również ustanowić przerażający precedens, gdy wiele krajów obecnie szuka sposobów na zamykanie dróg uchodźcom.”

Sprzeciw się retoryce nienawiści. Powiedz TAK dla uchodźców!

Nie dla represji wobec osób niosących pomoc

Powiązany temat

Armenia/Azerbejdżan: Konflikt o Górski Karabach przyczyną wieloletniego cierpienia osób starszych – nowe raporty

Powiązany temat