Przekaż

podatku
PRZEKAŻ 1% NA OCHRONĘ PRZED PRZEMOCĄ SEKSUALNĄ!

- Broń praw kobiet w Polsce.
- Sprzeciw się przemocy seksualnej.
- Walcz z nami!

USA: Trump nie wpuszczając uchodźców wprowadza w życie retorykę nienawiści

W reakcji na dekret prezydenta Trumpa, który ma zapobiec przesiedleniom uchodźców do USA, publikujemy wypowiedź Salila Shetty, Sekretarza Generalnego Amnesty International.

„Dekret Prezydenta Trumpa, zatrzymujący osoby uciekające przed wojnami i prześladowaniami z krajów takich jak Syria i szukających schronienia w USA, to bulwersujący ruch, który może się okazać katastrofalny w skutkach.

Potwierdzają się niektóre z naszych najgorszych obaw co do polityki Prezydenta Trumpa. Wraz z podpisaniem dekretu, Prezydent Trump zamienił w działanie swoją ksenofobiczną, pełną mowy nienawiści, przedwyborczą retorykę, różnicując ludzi tylko na podstawie wyznawanej religii.

Ci mężczyźni, kobiety i dzieci doświadczają tego samego terroru, z którym walkę deklaruje Prezydent Trump. Ironią losu jest też to, że Stany Zjednoczone w wielu miejscach bezpośrednio przyczyniły się do niestabilności, które zmuszają ludzi do ucieczki.

Odmawianie ochrony ludziom w potrzebie, nie jest odpowiedzią na najgorszy kryzys uchodźczy od czasu II wojny światowej. Zamiast zamykać drzwi, przed tymi którzy nie mają wyboru i muszą opuszczać swoje domy, administracja Trumpa powinna pamiętać, że USA to kraj zbudowany głównie przez imigrantów i uchodźców.

Ta bezwzględna i mylna decyzja może również ustanowić przerażający precedens, gdy wiele krajów obecnie szuka sposobów na zamykanie dróg uchodźcom.”

Sprzeciw się retoryce nienawiści. Powiedz TAK dla uchodźców!

Otwórzmy port dla uratowanych uchodźców!