USA: Trump nie wpuszczając uchodźców wprowadza w życie retorykę nienawiści

W reakcji na dekret prezydenta Trumpa, który ma zapobiec przesiedleniom uchodźców do USA, publikujemy wypowiedź Salila Shetty, Sekretarza Generalnego Amnesty International.

„Dekret Prezydenta Trumpa, zatrzymujący osoby uciekające przed wojnami i prześladowaniami z krajów takich jak Syria i szukających schronienia w USA, to bulwersujący ruch, który może się okazać katastrofalny w skutkach.

Potwierdzają się niektóre z naszych najgorszych obaw co do polityki Prezydenta Trumpa. Wraz z podpisaniem dekretu, Prezydent Trump zamienił w działanie swoją ksenofobiczną, pełną mowy nienawiści, przedwyborczą retorykę, różnicując ludzi tylko na podstawie wyznawanej religii.

Ci mężczyźni, kobiety i dzieci doświadczają tego samego terroru, z którym walkę deklaruje Prezydent Trump. Ironią losu jest też to, że Stany Zjednoczone w wielu miejscach bezpośrednio przyczyniły się do niestabilności, które zmuszają ludzi do ucieczki.

Odmawianie ochrony ludziom w potrzebie, nie jest odpowiedzią na najgorszy kryzys uchodźczy od czasu II wojny światowej. Zamiast zamykać drzwi, przed tymi którzy nie mają wyboru i muszą opuszczać swoje domy, administracja Trumpa powinna pamiętać, że USA to kraj zbudowany głównie przez imigrantów i uchodźców.

Ta bezwzględna i mylna decyzja może również ustanowić przerażający precedens, gdy wiele krajów obecnie szuka sposobów na zamykanie dróg uchodźcom.”

Sprzeciw się retoryce nienawiści. Powiedz TAK dla uchodźców!

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Uwolnijmy ludzi z piekła!

Powiązany temat

Norwegia: Władze muszą zatrzymać deportację Taibeh i jej rodzeństwa do Afganistanu!