USA: Wnioski Senatu potwierdzają potrzebę powołania pełnoprawnej komisji śledczej – Amnesty International

Komisja doszła m.in. do wniosku, że decyzja Prezydenta George-a W. Busha o odmowie przyznania więźniom ochrony wymaganej przez Konwencję Genewską stanowiła nadużycie. Komisja stwierdziła również, że autoryzacja przez byłego Sekretarza Obrony dla -agresywnych- technik stosowanych w Guantanamo pod koniec 2002, takich jak rozbieranie, zakapturzenie oraz deprawacja sensoryczna, wpłynęły na strategie przesłuchań w Afganistanie, a później w Iraku.
Komisja ujawniła jedynie -streszczenie kierownicze- oraz wnioski ze swojego raportu. Reszta pozostaje tajna.
-Wnioski z tego śledztwa wskazują na potrzebę powołania skrupulatnej komisji śledczej do spraw nadużyć w -wojnie z terroryzmem-, jak również wniesienie oskarżenia przeciwko wszystkim osobom, przeciwko którym, według prawa narodowego lub międzynarodowego, istnieją dowody o przestępstwo kryminalne, niezależnie od stanowiska lub pozycji danej osoby- stwierdziła Susan Lee, Dyrektor Programu Amnesty International ds. Obu Ameryk.
-Należy pociągnąć do odpowiedzialności tych, którzy autoryzowali tortury i inne bezprawne zachowania w czasie -wojnie z terroryzmem-. Powołanie i funkcjonowanie komisji śledczej nie może polegać na blokowaniu lub opóźnianiu wnoszenia oskarżeń przeciwko którejkolwiek z osób, przeciwko którym jest już wystarczająco dużo dowodów o popełnienie przestępstwa.
Międzynarodowe prawo wymaga od USA poszanowania i ochrony praw człowieka, przeprowadzenia dokładnego śledztwa w sprawie każdego przypadku pogwałcenia tych praw, oraz postawienia sprawców przed wymiarem sprawiedliwości, bez względu na obecny lub były poziom sprawowanego przez nich urzędu. Zgodnie z prawem międzynarodowym, ofiary naruszeń praw człowieka mają prawo do skutecznego dostępu do zadośćuczynienia.
Tłumaczenie Bartek Kumanek

NIE dla rozlewu krwi w Iranie