Amnesty Alert – Amnesty International

Reaguj, Działaj, Udostępniaj!

Amnesty Alert

Dołącz!

Wystarczy kilka minut Twojego czasu, by zmienić czyjś los na lepsze. Tyle trzeba, by podpisać apel w sprawie osoby, której właśnie gdzieś grozi niebezpieczeństwo. Tylko tyle i aż tyle. Tysiące takich apeli to presja, pod którą władze nieraz się uginały. Dlatego wspólnie tworzymy grupę ALERT, która natychmiastowo odpowiada na Pilne Akcje w sprawie osób w niebezpieczeństwie.

BUDUJ Z NAMI SIEĆ PILNYCH AKCJI – AMNESTY ALERT

KROK 1: DOŁĄCZ

Dołącz do naszej sieci, by otrzymywać powiadomienia o Pilnych Akcjach. Możesz zdecydować, czy chcesz otrzymywać wszystkie wezwania do działania.

KROK 2: DZIAŁAJ

Działanie na rzecz obrony praw człowieka jest bardzo proste. Wystarczy, że będziesz członkinią, członkiem sieci, odpowiesz na “Alert” i podejmiesz działanie. Twoja proste i szybkie działanie, jak podpisanie petycji, może zmienić czyjeś życie.

PODPISZ PILNĄ AKCJĘ!

KROK 3: UDOSTĘPNIAJ

Powiadom znajomych i bliskich o sieci Amnesty Alert. Udostępnij na Facebooku, tweetnij na Twitterze.

FacebookTwitter

powiedz im co myślisz, zareaguj na ich działania, wpłyń na ich decyzje

Co to jest Pilna Akcja?

Wysyłając Pilną Akcję żądamy od władz, by natychmiast podjęły właściwe działania w sprawach osób, którymi się zajmujemy.

Może to być żądanie zwolnienia z więzienia dziennikarza, który relacjonował protesty przeciw władzy; przyznania ochrony obrończyni środowiska, której przeciwnicy grożą śmiercią, oczyszczenia zgwałconej dziewczyny z zarzutów cudzołóstwa karanego śmiercią, powstrzymania egzekucji… – to tylko kilka przykładów sytuacji, których dotyczyły Pilne Akcje.

Świadomość, że o Tobie nie zapomniano, że ktoś upomina się o Twoje prawa, że walczy o Ciebie – i to ktoś, kogo nigdy nie spotkałeś – niezwykle wzmacnia i daje osobom, których spotkała niesprawiedliwość siłę, by przetrwać i nie poddać się.

ZOBACZ JAK DZIAŁAJĄ PILNE AKCJE

alert bronię praw człowieka

Jak działa Grupa Amnesty Alert?

Grupa Amnesty Alert to sposób na informowanie Cię o takich Pilnych Akcjach. To grupa, którą tworzą osoby zaangażowane. Osoby, które chcą budować bardziej sprawiedliwą rzeczywistość.

Grupa ALERT otrzymuje dodatkowe i bieżące informacje o sprawach, które podejmujemy. Spotykamy się też podczas rozmów i warsztatów specjalnie przygotowanych dla ALERTU, w czasie których odsłaniamy kulisy naszej pracy. Chcemy, aby było nas jak najwięcej, gdyż to zwiększa siłę nacisku pod którą władze już nie raz się uginały.

• Uwolnijmy zaginione i więzione osoby w Xinjiang w Chinach!
  • Uwolnijmy Aleksieja Nawalnego!
  • Zakończmy bezprawny areszt domowy Sultany i jej rodziny!
Działaj Teraz! Zobacz więcej Pilnych Akcji, które prowadzimy
Zobacz więcej Pilnych Akcji, które prowadzimy

TO DZIAŁA!

OTO PRZYKŁADY:

Polska: Anula i Bartek

W czerwcu 2021 r., po rocznej kampanii, otrzymaliśmy dobrą wiadomość w sprawie Anuli i Bartka – bohaterów Pilnej Akcji ALERTU. Ich akcja plakatowa dotycząca działań Ministra Zdrowia podczas pandemii była wyrazem wolności słowa, z której każdy z nas ma prawo korzystać. Po roku Prokuratura umorzyła dochodzenie w ich sprawie dochodząc do wniosku, że nie popełnili zarzucanych im wcześniej czynów, czyli włamania do gablot reklamowych na przystankach autobusowych i przywłaszczenia mienia.  Tym samym kończymy tę kampanię. Cieszymy się razem z nimi i dziękujemy Wam wszystkim, którzy okazaliście Anuli i Bartkowi solidarność i wsparcie, podpisując petycję w ich sprawie.Nasze działania mają moc!

Arabia Saudyjska: Nassima i Samar

Nassima al-Sada oraz Samar Badawi, bohaterki ubiegłorocznego Maratonu Pisania Listów, zostały uwolnione! Nasima oraz Samar to prominentne aktywistki działające w Arabii Saudyjskiej, aresztowane w 2018 roku. Nasima w więzieniu była źle traktowana. Przez rok była przetrzymywana w samotnej celi, w pełnej izolacji od innych aresztowanych. Obie aktywistki przed aresztowaniem były wielokrotnie nękane, atakowane i przesłuchiwane przez władze Arabii Saudyjskiej. Obecnie, dzięki masowemu wsparciu z różnych stron świata, obie kobiety zostały warunkowo zwolnione i choć obowiązuje je 5-letni zakaz podróżowania, to najważniejsze, że są już poza więzieniem! Twoje wsparcie może uwolnić także inne kobiety niesprawiedliwe przetrzymywane w aresztach i więzieniach tego świata!

nassima i samar

Twoje działanie może odmienić życie!

Zapisz się do grupy Amnesty Alert już TERAZ. Im więcej nas jest, tym jesteśmy bardziej skuteczni. Zaproś do sieci swoich znajomych.

Powiązany temat

Polska: Groźba więzienia dla aktywistki za wsparcie w aborcji jest niedopuszczalna i szkodliwa

Powiązany temat

Rosja: Lider opozycji Aleksiej Nawalny został skazany na 9 lat więzienia