Poznaj aktywistów i aktywistki Grup Lokalnych

Przedstawiamy sylwetki aktywistów i aktywistek Amnesty, którzy swoimi słowami opisują dlaczego działają dla praw człowieka i co dało im ich zaangażowanie.

Maciej Śliwa - Zabrze

“Pracując w szkole, robiliśmy z młodzieżą wielkie rzeczy, ale zarazem miałem poczucie pewnego ograniczenia edukacyjną rzeczywistością. Szukam takich jak ja – oburzonych na niesprawiedliwość świata, ale idących za amnestyjnym przesłaniem: zamiast narzekać na ciemność, zapal światło”

Sandra Grzelaszyk

Sandra Grzelaszyk - Poznań

“Czasami nawet mały gest może mieć znaczenie, dlatego nauczyłam się, że kiedy uważam, że coś jest słuszne i powinno zostać zrobione, to to robię. Nie ma czasu do stracenia, a zmarnowane szanse bolą najbardziej”

Paweł Piekara, Katowice

Paweł Piekara - Katowice

“Do działania napędzają mnie warsztaty praw człowieka. (…) Kiedy masz gorszy dzień, odkręcasz sobie taki słoik i życie staje się prostsze. Uważam, że edukacja praw człowieka to najlepsze co mnie w życiu spotkało”

WiktoriaWoznicka_aktywistkaAmnestyInternationalPolska

Wiktoria Woźnicka - Kraków

“Istotne jest dla mnie to, że zasadą działania Amnesty International jest niepodzielność praw człowieka, dlatego zajmujemy się wszelkimi naruszeniami – od kary śmierci przez konflikty zbrojne, prawa ekonomiczne i społeczne po dyskryminację, prawa reprodukcyjne czy prawa społeczności LGBTQ+. Prowadzimy również działalność edukacyjną, upowszechniamy wiedzę o prawach człowieka i przeciwdziałaniu ich naruszeń. Sama nie jestem edukatorką, ale chciałabym się tym zająć w najbliższej przyszłości!”

grupa lokalna szczecin

Grupa Lokalna ze Szczecina

“W działalności Amnesty zachwyca nas walka o prawa człowieka – walka o świat, w którym każda osoba czuję się wolna i równa, bo przecież wszyscy tacy jesteśmy, rodzimy się tacy i tak powinniśmy móc się czuć”

dominika faber cover aktywistyczna sroda