UWAGA KLIMAT! Weź udział w globalnym projekcie

UWAGA KLIMAT! Jak zmiany klimatu wpływają na prawa człowieka?

Weź udział w globalnym projekcie i działaj lokalnie na rzecz naszej planety i praw człowieka!

Zapraszamy nauczycieli i nauczycielki oraz młodzież szkolną do udziału w projekcie, którego celem jest rozwijanie świadomości o wpływie globalnego ocieplenia na podstawowe prawa i wolności człowieka. Nie ulega wątpliwości, że zmiany klimatu mają katastrofalne konsekwencje dla środowiska naturalnego, różnorodności biologicznej i naszej planety. Jednak globalne ocieplenie to również ogromne zagrożenie dla praw człowieka całej ludzkości. Zmiany klimatu zwiększą i pogłębią istniejące nierówności, a ich skutki będą z czasem rosnąć i pogłębiać się, rujnując przyszłość obecnych i przyszłych pokoleń. Dlatego podejmij działania już teraz i weź udział w projekcie Amnesty International!

Ucz się:

Przystępując do projektu, otrzymasz pakiet materiałów edukacyjnych, które podpowiedzą, jak w aktywny i angażujący sposób rozwijać wiedzę młodych ludzi o prawach człowieka, zrównoważonym rozwoju i zmianach klimatu:

• “Jak zmiany klimatu wpływają na prawa człowieka” to 7-dniowy kurs na Instagramie, który rozpocznie się 5 października. Nanolearning, czyli koncepcja nauczania poprzez bardzo małe i samowystarczalne fragmenty nauki, to świetna propozycja na czas edukacji zdalnej. Tematykę kursu i wasze refleksje po wykonaniu jego poszczególnych elementów możecie omawiać wspólnie – w klasie. Dzięki udziałowi w kursie zdobędziecie wiedzę o skutkach zmian klimatu i ich powiązaniach z prawami człowieka. Poznacie też obrońców i obrończynie praw człowieka z różnych kontynentów i dowiecie się, kto jest odpowiedzialny za kryzys klimatyczny i co trzeba zrobić, by go powstrzymać!
  • “Globalne lekcje dla zrównoważonego świata” to pakiet scenariuszy zajęć, które zabiorą was w edukacyjną podróż w głąb problematyki praw człowieka, zrównoważonego rozwoju, migracji i zmian klimatu. W ramach aktywności zaproponowanych w scenariuszach młodzi ludzie zdobędą też podstawowe umiejętności prowadzenia lokalnych działań na rzecz zrównoważonego rozwoju i praw człowieka, a także rozwiną postawy otwartości i szacunku dla innych ludzi, bez względu na to, kim są, gdzie mieszkają i w co wierzą.

Angażuj:

Zachęć młodzież do aktywnego uczestnictwa w naszym kursie. Komentujcie i udostępniajcie treści, dzielcie się swoim doświadczeniem z kolegami i koleżankami. Przekonajcie jak najwięcej osób do wzięcia odpowiedzialności za naszą planetę i jej mieszkańców, zmotywujcie je do przeciwdziałania zmianom klimatu i obrony praw człowieka! Pomogą wam w tym kolorowe wlepy, edukacyjne plakaty i przypinki, które wyślemy wszystkim szkołom i grupom zaangażowanym w projekt!

Zmieniaj:

Zaplanuj i zorganizuj z młodzieżą w swojej szkole lub społeczności akcję uświadamiającą zagrożenia związane ze zmianami klimatu i zachęcającą do podjęcia działań. Możecie np. spróbować przekonać dyrekcję szkoły, aby wdrożyła bardziej prośrodowiskowe rozwiązania, zaapelować do władz lokalnych o podjęcie natychmiastowych działań zmierzających do ograniczenia emisji gazów cieplarnianych albo zachęcać ludzi do podpisywania naszej petycji w sprawie zmian klimatu. Możecie też wymyślić coś innego, ale koniecznie podzielcie się z nami na Instagramie, zróbcie relację, nagrajcie film. Najciekawsze pomysły nagrodzimy podczas Tygodnia Globalnej Edukacji ekologicznymi gadżetami dla młodzieży i zestawem koszy do segregacji śmieci (odpicowanych w naszych kolorach!), które będzie można ustawić w klasie lub na szkolnym korytarzu!

Kogo zapraszamy?

Nasze materiały zostały opracowane z myślą o osobach powyżej 13 roku życia, dlatego do udziału w projekcie zachęcamy w szczególności nauczycieli i nauczycielki pracujące z młodzieżą ze starszych klas szkoły podstawowej i szkoły średniej. Projekt może być realizowany przez grupy młodzieży działającej również poza szkołą – do współpracy zapraszamy więc również biblioteki, domy kultury i inne organizacje oraz grupy nieformalne!

Jak wziąć udział w projekcie?

Osoby zainteresowane prosimy o przesłanie formularza zgłoszeniowego: https://www.surveymonkey.com/r/uwagaklimat. W razie pytań prosimy o kontakt z Michałem Kłopockim: michal.klopcki@amnesty.org.pl, 601 760 430. Na zgłoszenia czekamy do 1 października 2020.

Jak zmiany klimatu wpływają na prawa człowieka? POBIERZ PDF >>>

Powyższe działania odbywają się w ramach projektu “START THE CHANGE! Działaj lokalnie, zmieniaj globalnie” współfinansowanego przez Komisję Europejską”.