#uwolnijprawde o tajnych więzieniach CIA w Polsce

- Polska powinna pierwsza ujawnić prawdę o programie tajnych więzień CIA - twierdzi Amnesty International. Dzisiaj wystartowała międzynarodowa kampania Amnesty International "Uwolnij prawdę", która wzywa polskie władze do przeprowadzenia skutecznego śledztwa w sprawie tajnych więzień CIA w Polsce i pociągnięcia do odpowiedzialności osób winnych tortur.

Amnesty International uruchomiła specjalną stronę www.uwolnijprawde.pl. Znajdujace się na niej infografiki przedstawiają w przystępny sposób różne aspekty sprawy tajnych więzień CIA w Polsce. Od międzynarodowego kontekstu, przez szczegóły dochodzenia w Polsce, doniesienia medialne i opinie polityków. Każdy może również podpisać się pod petycją skierowaną do Donalda Tuska, aby śledztwo zostało doprowadzone do końca, jego wyniki zostały upublicznione, a winni zostali pociągnięci do odpowiedzialności.

Kampania będzie mobilizowała ludzi do działań w mediach społecznościowych, np. Facebook, Twitter, Instagram, przy użyciu hasła #uwolnijprawde.

Bardzo wiele faktów na temat tajnych więzień CIA jest już znanych i nie ma żadnych wątpliwości o naruszeniach praw człowieka, do jakich doszło w Polsce – mówi Aleksandra Zielińska, koordynatorka kampanii Amnesty International. – Nadszedł czas, by Polska dała przykład światu i jako pierwsza uwolniła prawdę o tajnych więzieniach CIA.

Według badania przeprowadzonego przez SW Research 82% Polaków uważa, że sprawa tajnych więzień CIA w Polsce powinna zostać wyjaśniona. Aż 78% badanych stwierdziło, że osoby odpowiedzialne za złamanie konstytucji i naruszenie praw człowieka powinno się pociągnąć do odpowiedzialności karnej.

Polska jest w centrum zainteresowania od 2005 roku. Polskie władze oskarżone są o udział w programie tajnych więzień amerykańskiej Centralnej Agencji Wywiadowczej (CIA). Podejrzani o terroryzm byli w nich przetrzymywani i torturowani w latach 2002-2005. Polskie śledztwo, owiane tajemnicą, wciąż trwa. Rozpoczętemu w 2008 roku dochodzeniu towarzyszyły nagłe zmiany prokuratorów prowadzących sprawę, niewyjaśnione przeniesienie śledztwa z Warszawy do Krakowa, a także skargi dwóch pokrzywdzonych, którzy nie mogą w pełni uczestniczyć w postępowaniu. Pojawiły się również oskarżenia o wpływ sił politycznych na przebieg śledztwa.

Kampania związana jest z raportem Amnesty International Uwolnić prawdę: Udział Polski w programie tajnych więzień CIA, który opublikowany zostanie 12 czerwca.

Jak uwolnić prawdę? Więcej na: www.uwolnijprawde.pl

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Uratuj Ammara przed wyrokiem śmierci!

Powiązany temat

„Serbka” z nagrodą Amnesty International za najlepszy film o prawach człowieka!

Powiązany temat

Polska: zatrzymanie aktywistki pod zarzutem obrazy uczuć religijnych