Uzbekistan: Muhammad Bekzhanow wolny po 17 latach!

Dziennikarz Muhammad Bekzhanow z Uzbekistanu wyszedł na wolność 22 lutego 2017 roku po 17 latach w więzieniu. Ludzie z całego świata pisali w jego obronie listy podczas Maratonu Pisania Listów 2015.

– Bekzhanow usłyszał wyrok po niesprawiedliwym procesie i torturach. Władze nie wybaczyły mu współpracy z opozycyjną gazetą i arbitralnie przedłużały karę pozbawienia wolności. Żadne inny dziennikarz na świecie nie spędził w więzieniu tyle lat, co Bekzhanow – powiedział Denis Krivosheev, zastępca dyrektora Amnesty International ds. Europy i Azji Środkowej.

W 1999 roku siły bezpieczeństwa Uzbekistanu torturowały Muhammada Bekzhanowa, redaktora naczelnego zakazanej gazety opozycyjnej. Był bity gumowymi pałkami policyjnymi, duszony i rażony prądem aż do momentu, w którym przyznał się do przestępstw “przeciwko państwu”.

Mimo że Uzbekistan podpisał Konwencję, która całkowicie zakazuje stosowania tortur oraz wykorzystywania dowodów uzyskanych w wyniku tortur, to lokalne sądy w dalszym ciągu opierają swoją pracę na takich „zeznaniach”. „Zeznania” uzyskiwane są najbardziej brutalnymi metodami jakie tylko można sobie wyobrazić. Podczas procesu sędzia odrzucił zarzuty Muhammada odnośnie stosowania tortur i na podstawie wymuszonego „zeznania” skazał go na 15 lat więzienia.

Muhammad miał zostać zwolniony w 2014 roku, jednak skazano go na dodatkowe prawie 5 lat pozbawienia wolności za rzekome złamanie zasad obowiązujących w więzieniu.

„Przyjęliśmy z radością wiadomość o uwolnieniu Muhammada Bekzhanowa. Nadal domagamy się śledztwa w sprawie zarzutów torturowania go. Oprawcy muszą stanąć przed sądem – podkreślił Denis Krivosheev.

Na zdjęciu Muhammad Bekzhanow wraz z rodziną, lata 90. Archiwum prywatne.

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Sprawiedliwość dla Seńcowa i Kolczenki!