Węgry: wyroki skazujące za morderstwa są “alarmem” w sprawie zbrodni nienawiści przeciwko Romom – Amnesty International

Władze Węgier muszą zrobić więcej, by chronić mniejszości przed zbrodniami nienawiści, przypomina dziś Amnesty International po tym, jak sąd uznał cztery osoby winnymi morderstw na tle rasowym sześciu Romów w latach 2008 i 2009.
160985_Far-right_demonstration_in_the_village_of_Devecser_Hungary_5_August_2012_medium
Demonstracja skrajnej prawicy w mieście Devecser, 5 sierpnia 2012. fot. Kinga Kalocsai

Sąd w Budapeszcie skazał dziś trzy osoby na dożywocie, czwarty mężczyzna, działający z nimi w zmowie, dostał karę 13 lat pozbawienia wolności. Ta czwórka, wyznająca skrajnie prawicową ideologię, między marcem 2008 a sierpniem 2009 roku dopuściła się serii ataków na północy kraju.

Dane, do jakich dotarła Amnesty International sugerują, że zbrodnie nienawiści przeciwko Romom są poważnym problemem na Węgrzech, a policja nie ma wytycznych, by w ich sprawie przeprowadzać dokładne i efektywne dochodzenia.

– Pięć lat po tych morderstwach popełnionych z zimną krwią węgierscy Romowie nadal nie mają odpowiedniej ochrony przed zbrodniami nienawiści – mówi Draginja Nadaždin, dyrektorka Amnesty International Polska.

– Ta straszna sprawa powinna zadziałać jak alarm, pokazać często brutalną dyskryminację społeczności romskiej i że sprawcy takich czynów często nie stają przed wymiarem sprawiedliwości.
Sąd uznał Zsolta Peto oraz braci Arpada i Istwana Kissów winnymi popełnienia dziewięciu ataków z użyciem broni i koktajli Mołotowa na romskie domy w ośmiu wioskach.

Czwarty członek grupy – Istvan Csontos, który podczas tych wydarzeń był kierowcą – został również skazany na więzienie.

Podczas tej trwającej ponad rok serii ataków zamordowano sześć osób, a pięć zostało rannych. Ofiarami stali się m.in. mężczyzna z czteroletnim synem, którzy usiłowali uciec z płonącego domu, a także kobieta, zamordowana podczas snu.

Z informacji zebranych przez Amnesty International wynika, że ofiary zbrodni nienawiści ciągle nie otrzymują wsparcia takiego jak doradztwo czy pomoc prawna.

Węgierski kodeks karny wprost nie uwzględnia zbrodni nienawiści w przypadkach morderstw, a sędziowie mają dowolność przy orzekaniu w sprawach dotyczących mniejszości, np. romskiej. Nie zbiera się też danych statystycznych, które pokazywałyby skalę tego zjawiska.

– Dzisiejszy werdykt jest dobrym krokiem, ale Węgry muszą jeszcze wyciągnąć nauczkę z tych morderstw. Władze ciągle robią za mało, by zapobiegać i reagować na przestępstwa wobec Romów – mówi Draginja Nadaždin.

– Rząd musi wprowadzić nowe środki, by powstrzymać zbrodnie nienawiści, takie jak jasne procedury prowadzenia dochodzeń w tych sprawach, przeszkolenie policjantów, aby umieli rozpoznać i prowadzić śledztwa dotyczące zbrodni nienawiści, a także zbieranie i upublicznianie danych dotyczących tych przestępstw.

Politycy i media na Węgrzech demonizują Romów, którzy ciągle są nękani i atakowani przez skrajnie prawicowe samozwańcze grupy przechodzące przez ich wioski.

Skrajnie prawicowa partia Jobbik i kilka samozwańczych grup w sierpniu ubiegłego roku zorganizowały marsz we wsi Devecser. Jego uczestnicy mieli rzucać kawałkami betonu i pociskami w romskie domy, obecni tam policjanci nie interweniowali.

W tym samym miesiącu ubrana na czarno grupa miała zastraszać romskich mieszkańców wsi Cegléd, wznosząc antyromskie hasła i grożąc śmiercią.

W marcu 2011 roku samozwańcze grupy przez niemal miesiąc po marszu partii Jobbik patrolowały wieś Gyöngyöspata.

Tłumaczyła Małgorzata Lamperska

Zobacz filmik o problemie rosnącej nienawiści przeciwko Romom na Węgrzech.

Odważ się wesprzeć osoby LGBTI w Polsce

Powiązany temat

Armenia/Azerbejdżan: Konflikt o Górski Karabach przyczyną wieloletniego cierpienia osób starszych – nowe raporty

Powiązany temat