Władze Autonomii Palestyńskiej: uprowadzenia muszą się skończyć, a francuski pracownik telewizji Mohammed al-Ouati musi zostać natychmiast uwolniony – Amnesty International

AI Index: MDE 21/011/2005
Mohammed al-Ouati, obywatel Francji pochodzący z Algierii, został pojmany przez uzbrojonych Palestyńczyków przed swoim hotelem w mieście Gaza, kiedy wracał do hotelu z trzema kolegami z pracy. Trzech uzbrojonych mężczyzn wepchnęło go do samochodu, celując do niego z broni i zabrało w nieznane miejsce. Żadna ze zbrojnych grup palestyńskich nie przyznała się dotąd do tego uprowadzenia.

Bandyci próbowali także schwytać trzech pozostałych kolegów Mohammeda al-Ouatiego, którzy także są obywatelami Francji i pracownikami France 3. Potwierdzili oni, iż bandyci nie mieli na sobie masek.

Uprowadzenie Mohammeda al-Ouatiego jest kolejnym tego typu przestępstwem dokonanym w ciągu ostatnich kilku miesięcy przez uzbrojone grupy palestyńskie i uzbrojonych Palestyńczyków. Jedynie w ciągu ostatnich dwóch miesięcy co najmniej dwanaście osób zostało uprowadzonych w Strefie Gazy, większość z nich to obcokrajowcy. Wszyscy zostali uwolnieni w ciągu kilku godzin i wrócili cali i zdrowi. Jednak Mohammed al-Ouati jest już przetrzymywany od trzech dni, czyli dłużej niż którykolwiek z dotąd uprowadzonych.
Do osób uprowadzonych w ubiegłych tygodniach należy kilku pracowników ONZ i innych organizacji humanitarnych, zarówno obcokrajowców, jak i Palestyńczyków. Takie działania naruszają prawo międzynarodowe. Uprowadzanie dziennikarzy i pracowników mediów stanowi także wyraźny atak na wolność słowa i informacji, które są podstawą praw człowieka.
Amnesty International wzywa do uwolnienia Mohammeda al-Ouatiego i nie robienia mu krzywdy. Organizacja wzywa wszystkie zbrojne grupy palestyńskie do zaprzestania uprowadzeń.
Amnesty International ponownie wzywa władze Autonomii Palestyńskiej, żeby przedsięwzięły natychmiastowe kroki w celu uwolnienia Mohammeda al-Ouatiego, postawienia osób odpowiedzialnych za jego porwanie przed sądem i przedsięwzięcia konkretnych kroków, które zapobiegną kolejnym nadużyciom dokonywanym przez zbrojne grupy palestyńskie.
Tłumaczenie: Róża Zielnik