Włoska operacja ratowania uchodźców i migrantów uzyska wsparcie UE – Amnesty International

Włoska operacja ratowania uchodźców i migrantów uzyska wsparcie UE

Komisarz unijna Cecilia Malmstroem ogłosiła rozpoczęcie nowej operacji Frontexu, która ma wspomóc Włochów w ich działaniach ratowniczych na Morzu Śródziemnym. To pozytywny, choć zbyt długo wyczekiwany krok, oceniła Amnesty International.<br /> <br />

Komisarz ds. wewnętrznych Cecilia Malmstroem spotkała się w środę z włoskim ministrem spraw wewnętrznych Angelino Alfano. Nie znamy jeszcze szczegółów uzgodnień, ale Komisja Europejska potwierdziła, że operacja “Frontex Plus” będzie uzupełniać działania włoskiej operacji “Mare Nostrum” (“Nasze Morze”). “Mare Nostrum” rozpoczęto po tragicznym zatonięciu statku z uchodźcami w październiku ubiegłego roku, w którym zginęło ponad 400 osób. Od tego czasu udało się uratować tysiące ludzi, w dużej mierze uchodźców uciekających z Libii, a pochodzących z ogarniętych konfliktami Syrii, Sudanu, Erytrei czy Somalii.
Amnesty International od dłuższego czasu wzywała państwa unijne do prowadzenia operacji poszukiwawczo-ratowniczych na Morzu Śródziemnym i pozytywnie ocenia deklarację Komisji Europejskiej. Niestety decyzja ta przychodzi późno – już minimum 2000 uchodźców i migrantów straciło życie od początku tego roku, mimo wysiłków włoskiej marynarki wojennej.
Amnesty International podkreśliła również, że sukces operacji będzie zależał od zasobów przekazanych przez państwa członkowskie oraz od jasnego mandatu misji, który, zgodnie z deklaracją, powinien obejmować przede wszystkim ratowanie życia, a nie kontrolę granic i zapobieganie napływowi ludzi. Powinny zostać również podjęte kroki zapewniające przejrzystość i możliwość rzetelnego badania przypadków, kiedy pomoc nie zostałaby udzielona. Amnesty International wezwała jednocześnie Włochy, by nie kończyły prowadzonej operacji “Mare Nostrum” do momentu powstania skutecznego systemu koordynowanego przez UE.

Uratowani migranci w porcie w Reggio di Calabria, lipiec 2014. Fot. FRANCO CUFARI/EPA

Nie dla represji wobec osób niosących pomoc