W 2013 znów Solidarni z Białorusią! – Amnesty International

W 2013 znów Solidarni z Białorusią!

Już 21 kwietnia na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie odbędzie się koncert "Solidarni z Białorusią", tradycyjnie już organizowany przez stowarzyszenie Inicjatywa Wolna Białoruś (IWB).

O godzinie 19 na ustawionej w okolicach hotelu Bristol scenie pojawią się gwiazdy muzyki polskiej (Strachy na Lachy, Izrael oraz goście Vienio, Muniek Staszczyk) i białoruskiej (energetyczny Lavon Volski & Krambambula, punkowe Dzieciuki), a oprócz tego wystąpią wyjątkowi goście, którzy unaocznią nam skandaliczną postawę białoruskiego reżimu.

Z czym walczymy?

Po wyborach prezydenckich 19 grudnia 2010 roku poziom represji wobec demokratycznej opozycji na Białorusi osiągnął niespotykany dotąd poziom: aresztowania działaczy, rewizje w biurach niezależnych mediów i organizacji znów znalazły się na porządku dziennym. Studenci “podejrzani” o wspieranie opozycji byli systematycznie wyrzucani z uczelni. Łukaszenka za wszelką cenę chciał uprzykrzyć codzienność osób, które nie zgadzają się z propagandą reżimu. I nadal chce. Choć wypuścił z więzień wiele osób zatrzymanych w grudniu 2010 roku, w łagrach wciąż przebywa grupa więźniów politycznych, którzy odgrywali ogromną rolę w ruchu sprzeciwu wobec rządom Łukaszenki.

Co możemy zrobić?

Czy polskie społeczeństwo powinno jakoś zareagować na odbieranie wolności Białorusinom? – Tak, i potencjalnie może to dotyczyć każdego z nas – mówi Mateusz Luft, prezes stowarzyszenia Inicjatywa Wolna Białoruś (IWB) przygotowującego wielki koncert. – Na wiele sposobów my, Polacy, możemy wyrazić solidarność z Białorusinami dopominającymi się o swoją wolność, gotowymi ponieść najwyższą cenę w imię wartości zgodnych z duchem demokracji i praw człowieka. Co więcej, solidarność ta nie może ograniczać się tylko do ciepłych słów. Liczą się czyny, a może podjąć je każdy z nas, włączyć się w nasze działania i wesprzeć osoby, które tracą zdrowie i środki do życia, walcząc o godność.

Koncerty “Solidarni z Białorusią” to nie tylko giganci rocka, reggae i przeróżnych innych stylów muzycznych, lecz także wyjątkowi goście specjalni, dla których białoruskie realia i walka o wolność znaczą bardzo wiele. W tym roku pojawią się żony i córki białoruskich opozycjonistów (Nasta Daszkiewicz, Marina Adamowicz, Natalia Pinczuk, Katarzyna Autuchowicz) oraz polskie osobistości życia społeczno-politycznego (Henryka Krzywonos, Władysław Bartoszewski, Jurek Owsiak, Paweł Zalewski). Z wysokości sceny wszyscy opowiedzą widzom o obecnej sytuacji na Białorusi i dlaczego sytuacja ta nadal pozostawia wiele do życzenia.

Film “Żywie Biełaruś”

Niezapomniany koncert to główne wydarzenie warszawskiej akcji “Solidarni z Białorusią”, lecz nie jedyne. Już dzień wcześniej, w sobotę 20 kwietnia, w stolicy odbędzie się pokaz specjalny filmu Żywie Biełaruś, opowiadającego o opozycyjnych losach muzyka białoruskiego. Film zdobył już uznanie widzów i krytyków na kilku europejskich festiwalach, a występują w nim m.in. Vinsent, raperska gwiazda ubiegłorocznego koncertu, oraz znana i lubiana polska aktorka Karolina Gruszka. Tuż po pokazie odbędzie się spotkanie z rodzinami białoruskich opozycjonistów.

“SOLIDARNI” nie tylko w Warszawie

W tym roku ponownie – a to też staje się już naszą tradycją – akcja “Solidarni z Białorusią” ma wymiar ogólnopolski. Już w marcu odbyły się wydarzenia w Gdańsku, a obecnie, w kwietniu, odbędą się jeszcze również w Szczecinie.

Akcja solidarnościowa z Białorusią na trwałe wrosła w trójmiejski kalendarz kulturalny. Tegoroczna edycja przede wszystkim promowała nieugiętych artystów drugiego obiegu i odbyła się pod wspólnym hasłem Białoruska Kultura Niezależna w dniach 21-23 marca. Wydarzenia odbyły się na Uniwersytecie Gdańskim, w Nadbałtyckim Centrum Kultury, a także w klubie Buffet. W debacie 21 marca, poświęconej białoruskiej kulturze zaangażowanej, udział wzięli malarka, blogerka i aktywistka Nika Sandros, menedżer artystów białoruskich w Polsce Igor Znyk oraz znana z projektu R.U.T.A. wokalistka Nasta Niakrasava, która dzień później wraz z gitarzystą i kompozytorem Pawłem Ryżkowem zagrała koncert swojego zespołu FolkRoll, zdobywcy nagrody Grand Prix na XII Festiwalu Folkowym Poskiego Radia “Nowa Tradycja 2009”, tworzącego w oparciu o autentyczne nagrania rodem z białoruskiej wsi. Nie zabrakło filmu dokumentalnego o ubiegłorocznym mińskim performance autorstwa Pawła Althamera, a także najnowszego filmu o młodej muzyce rockowej na Białorusi – “Język. Muzyka. Młodość”. 23 marca na terenie Stoczni Gdańskiej zagrał zespół Harotnica (ska/jazz/klasyka) oraz znana choćby z festiwali “Basowiszcza” i “Union of Rock” kapela B.N. (Biaz Nazwy: rock alternatywny). Projekt został zrealizowany przy wsparciu finansowym gdańskiego Urzędu Miejskiego oraz Uniwersytetu Gdańskiego.

Tegoroczny koncert w Szczecinie zaplanowany został na 19 kwietnia w szczecińskim Domu Kultury

“Słowianin” pod hasłem “Usłysz Białoruś”. Więcej informacji wkrótce na stronie ośrodka kultury: www.slowianin.org.

Pomóż białoruskim więźniom sumienia!

Poza wydarzeniami organizowanymi przez IWB Warto pamiętać o kampanii Amnesty International “Wolność dla Białorusi”, gdzie każdy może podpisać się pod petycją w obronie więźniów sumienia. Organizacja przekonuje również do wsparcia jej działań na rzecz praw człowieka na Białorusi poprzez przekazanie jej 1% swojego podatku dochodowego.

Powiązany temat

Materiał edukacyjny „Twój głos ma MOC! Młodzi ludzie bronią praw człowieka”

Powiązany temat

Rosja: Władze rozpoczynają polowanie na czarownice i ścigają każdego, kto rozpowszechnia antywojenną retorykę