W nowym roku szkolnym zmieniaj świat na lepsze z projektem Start The Change

W nowym roku szkolnym 2019 / 2020 zapraszamy nauczycieli i nauczycielki do udziału w trzeciej edycji projektu „START THE CHANGE! Działaj lokalnie, zmieniaj globalnie”.

O PROJEKCIE:

Udział w projekcie „Start the change” to przygoda z edukacją globalną i edukacją praw człowieka, podczas której nauczyciele i nauczyciele zdobywają wiedzę i umiejętności dotyczące różnych aspektów zrównoważonego rozwoju i migracji, a następnie ze swoimi uczniami i uczennicami odkrywają tajniki i działają na rzecz globalnych zależności.

W nowym roku szkolnym 2019/2020 zapraszamy do zgłębienia problematyki migracji w kontekście zmian klimatycznych i do wspólnych poszukiwań lokalnych rozwiązań.

Więcej o projekcie tutaj.

PIERWSZY KROK:

Zapraszamy nauczycieli i nauczycielki do powiększenia ekipy Światozmieniaczy Amnesty International, czyli nauczycieli i nauczycielek z całej Polski, którzy tworzą nową jakość w edukacji inspirują dzieci i młodzież do wspólnego odkrywania globalnych współzależności i znajdowania pomysłów na realne działania na rzecz zrównoważonego rozwoju i praw człowieka!

Dołącz do ekipy Światozmieniaczy wysyłając swoją aplikację na szkolenie „Zmiana jest w nas”, które odbędzie się w dniach 4-6 października, pod Warszawą.

CO ZYSKASZ DZIĘKI UDZIAŁOWI W PROJEKCIE „START THE CHANGE”:

• Dowiesz się, jak prowadzić ciekawe i inspirujące zajęcia w tematyce migracji, zrównoważonego rozwoju i praw człowieka – zyskasz masę porad, nowych inspiracji i pomysłów, jak rozwijać te tematy w szkolnej rzeczywistości!
  • Będziesz mógł/mogła zainspirować się doświadczeniami innych nauczycieli i nauczycielek uczestniczącymi w poprzednich edycjach projektu. I zawsze możesz zasięgnąć ich przyjaznej rady i opinii!
  • Wspólnie zastanowimy się jak procesy globalne wpływają i łączą się z sytuacją i dyskusjami w naszym kraju.
  • Od aktywistów i aktywistek działających na rzecz klimatu, dowiesz się jak mobilizować młodzież, a także jaka może być rola każdego z nas w odpowiedzi na czyhające zmiany klimatyczne.
  • Wspólnie zastanowimy się, czym jest dobra jakość edukacji globalnej i jakie pojawiają się wątpliwości i dylematy. Dzięki temu łatwiej będzie Ci działać w Twoim środowisku szkolnym.
  • Dowiesz się jak prowadzić udaną akcję społeczną – zarówno w środowisku szkolnym, jak i w społeczności lokalnej. Otrzymasz mocne wsparcie tutora lub tutorki w planowaniu akcji lokalnej.
  • Otrzymasz pakiet materiałów edukacyjnych umożliwiających skuteczną pracę z młodzieżą.
  • Będziesz mógł/mogła korzystać z wiedzy i doświadczenia tutora lub tutorki podczas całego projektu
  • Będziesz mieć możliwość uczestnictwa w wirtualnych seminariach (webinariach), poznać i zainspirować się wiedzą i doświadczeniem ekspertów z różnych dziedzin.
  • Będziesz mógł/mogła wraz z młodzieżą pochwalić się swoimi działaniami na ogólnopolskim Festiwalu Start the Change, który odbędzie się pod koniec roku szkolnego.
  • Otrzymasz zaświadczenie wydane przez Amnesty International z wyszczególnionymi tematami i liczbą godzin odbytych szkoleń i seminariów. Zdobędziesz doświadczenie współpracy z największą organizacją działającą na przecz praw człowieka na świecie.

KOGO ZAPRASZAMY?

Do udziału w projekcie zachęcamy nauczycieli i nauczycielki pracujących z młodzieżą powyżej 13 roku życia. Szukamy osób mających chęć i gotowość mobilizowania społeczności szkolnej i lokalnej do działań na rzecz globalnej sprawiedliwości.

Działania projektowe w szkołach będą mogły być realizowane w parach nauczycielskich, ale na szkolenie w pierwszej kolejności zapraszamy po jednej osobie z każdej szkoły. Chcemy, by jak najwięcej szkół mogło zmieniać świat na lepsze!

DO CZEGO ZOBOWIĄZUJE SIĘ OSOBA UCZESTNICZĄCA W PROJEKCIE?

• Uczestnictwa w szkoleniu „Zmiana jest w nas!” w dniach 4-5-6 października 2019 roku w pełnym wymiarze godzin. Szkolenie odbywać się będzie w okolicach Warszawy –
    wspólny wyjazd do ośrodka szkoleniowego z Warszawy w piątek o 12.00, powrót w niedzielę ok.15.30.
  • Realizacji ścieżki edukacyjnej dla co najmniej 20 młodych osób z wykorzystaniem wiedzy i umiejętności zdobytych podczas szkolenia. Ścieżka edukacyjna to minimum 3 oddzielne zajęcia warsztatowe dla tej samej grupy uczniów i uczennic oraz jedno działanie akcyjne – w szkole lub poza szkołą. Warsztaty powinny odbyć się w semestrze zimowym, a akcja w semestrze letnim do 10 maja.
  • Uczestnictwa w co najmniej dwóch interaktywnych webinariach metodyczno-dydaktycznych, w których uczestniczyć można z dowolnego miejsca, mając dostęp do komputera z Internetem.
  • Przyjęcia i wsparcia w organizacji wizyty tutora lub tutorki w Waszej szkole.
  • Udziału w anonimowym badaniu kwestionariuszowym ankiety ewaluacyjnej po szkoleniu.
  • Utrzymywaniu stałego kontaktu z zespołem projektowym Amnesty International.

KOSZTY DOJAZDU, NOCLEGU I WYŻYWIENIA:

Udział w szkoleniu jest bezpłatny, a osobom uczestniczącym zapewniamy nocleg, pełne wyżywienie oraz zwrot kosztów dojazdu środkami transportu zbiorowego (autobusy, pociągi IC, TLK i Interregio) z/na szkolenie.

REKRUTACJA:

Osoby zainteresowane udziałem w projekcie START THE CHANGE! i realizacją planowanych działań, proszone są o wypełnienie formularza rekrutacyjnego, który znajduje się tutaj>>>

Na zgłoszenia czekamy do 17 września 2019 roku. Ilość miejsc ograniczona!

W razie pytań i wątpliwości prosimy o kontakt z Elżbietą Świdrowską pod adresem: elzbieta.swidrowska@amnesty.org.pl

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Powiązany temat

Wypalenie aktywistyczne. Jak sobie pomóc, kiedy aktywizm nas przytłacza?