W służbie mroku – pokazy filmu – Amnesty International

W służbie mroku – pokazy filmu

W największych miastach Polski odbędą się pokazy film dokumentalnego Marthy Davis "W służbie mroku" o udziale lekarzy i psychologów w torturach "wojny z terroryzmem". Pokazom towarzyszyć będą dyskusje z zaproszonymi gośćmi.
91vDPEPIm2L._SL1500_
Plakat filmu: Źródło: http://www.mp.pl/w-sluzbie-mroku/index.html

“W Służbie Mroku – udział lekarzy i psychologów w torturach wojny z terrorem” (ang “Doctors of the dark side”) jest wyjątkowo aktualny w związku z trwającym od dwóch i pół miesięcy strajkiem głodowym w Guantanamo.

Powszechnie znane są koszmarne zdjęcia tortur z więzienia Abu Ghraib w Iraku. Nie wszyscy  wiedzą, iż w archipelagu tajnych więzień CIA rozmieszczonych po świecie – zapewne także w Polsce, w Starych Kiejkutach – obchodzono się z więźniami w podobny sposób. Jeszcze mniej osób wie, iż lekarze i psycholodzy odegrali kluczową rolę w przygotowaniu i wykonywaniu tych tortur. Zamiast stanąć w obronie więźniów, przeistoczyli się we wspólników kata, misternie rejestrując efekt różnych tortur i utrzymując więźniów przy życiu wyłącznie po to, aby można było im dalej zadawać cierpienia.

Film Marthy Davis nie epatuje torturami, jak to robi np. amerykański film fabularny “Wróg nr 1”. Są one wyłącznie inscenizowane, w sposób o wiele łagodniejszy niż ich wersja rzeczywista.

Za to amerykańscy specjaliści z dziedziny praw człowieka oraz dawni oficerowie wojska i CIA, objaśniają nieetyczną rolę lekarzy, którzy przysięgę Hipokratesa zhańbili podobnie jak ich poprzednicy osądzeni w Norymberdze, czy też ci, którzy torturowali więźniów politycznych w Związku Radzieckim. Przy okazji uświadamiają nam, jak nasz świat zaplątał się w praktyki bezprawne i niegodne społeczeństwa ?cywilizowanego i demokratycznego? i, że ? przeważnie niewinne ? ofiary, do dziś dnia czekają na uwolnienie, publiczną rehabilitację i zadośćuczynienie za bezprawne uwięzienie i cierpienia, zadane także ich rodzinom.

Autorka filmu, psycholog kliniczny pani Dr. Martha Davis z Nowego Jorku, weźmie udział w pokazach w Warszawie, Krakowie i Wrocławiu.

W filmie występują m.in.:

• amerykański prawnik Ramzi Kassem, profesor na uniwersytecie CUNY w Nowym Jorku, który broni więźniów w Guantanamo i Bagramie, który będzie gościł na pokazach w Łodzi, Poznaniu i Gdańsku
  • prawnik wojskowy Major Eric Montalvo, który naświetla sprawę jednego z nieletnich chłopców więzionych w Guantanamo
  • Nathaniel Raymond, były pracownik amerykańskiej organizacji Physicians for Human Rights
  • liczni inni amerykańscy eksperci wojskowi i cywilni.

W dyskusjach z publicznością po pokazach filmu, wezmą również udział:

• Dr Adam Bodnar, Wiceprezes Zarządu Helsinskiej Fundacji Praw Człowieka
  • Irmina Pacho, Koordynatorka Obserwatorium Diałalności CIA na Terytorium RP Helsinskiej Fundacji Praw Człowieka
  • Draginja Nadażdin, dyrektorka Amnesty International Polska
  • Adwokat Mikołaj Pietrzak, pełnomocnik Abd al-Rahim al-Nashiriego
  • Adwokat Bartłomiej Jankowski, pełnomocnik Abu Zubaidy
  • Senator Józef Pinior, prawnik
  • Profesor Zdzisław Ryn, psychiatra

Szczegółowy program projekcji filmu na stronie organizatorów: http://mp.pl/w-sluzbie-mroku.

NIE dla rozlewu krwi w Iranie