Walne Zgromadzenie Amnesty international 2010

Obchody 20-lecia Amnesty International rozpoczęły się debatą -Polacy solidarni ze Światem–, która odbyła się 4 czerwca w Kinie Kultura. Udział w rozmowie wzięli: premier Tadeusz Mazowiecki, Maria Kruczkowska i Draginja Nadażdin. Spotkanie poprowadził Grzegorz Miecugow. Na spotkanie przybył również Pan Charles Lee – członek ruchu Falung Gong, więziony w Chinach za swoje przekonania. Rozmówcy podzielili się swoimi uwagami nad zaangażowaniem Polaków w działania na rzecz praw człowieka na całym świecie.
Po debacie odbył się happening pod ambasadą chińską przygotowany przez grupę lokalną z Warszawy. Każdy z uczestników debaty i happeningu mógł podpisać się pod przygotowanymi petycjami w sprawie Hu Jia – chińskiego działacza więzionego w Pekinie – i Tagyala – tybetańskiego uczonego i pisarza, któremu grożą tortury.
Podczas obrad Walnego Zgromadzenia wybrano trzy nowe osoby, które zasiądą w Zarządzie stowarzyszenia: Aleksandrę Czapską, Elżbietę Wiercińską-Kazimierczuk i Mateusza Hładkiego. Przyjęto plan strategiczny dla Stowarzyszenia na lata 2010 – 2016, uchwalono sprawozdanie finansowe za rok 2009 oraz przyjęto budżet na 2011 r. Podjęto również stosowne zmiany w statucie stowarzyszenia. Specjalnym gościem obrad była Romana Orlikowska-Wrońska – jedna z osób, które zainicjowały działalność Amnesty international w Polsce.
Wieczorem 5 czerwca odbyła się urodzinowa impreza w klubie Coco de Oro. Przybyli goście ułożyli przed klubem ogromna świeczkę, której wykonano zdjęcie z dużej wysokości. Świeczka była dedykowana więźniom sumienia, dla których Amnesty działa. W programie wieczoru był również urodzinowy tort oraz licytacja gadżetów używanych przez Amnesty International podczas kampanii społecznych.
Serdecznie dziękujemy wszystkim przybyłym na Walne Zgromadzenie członkom i członkinią Amnesty International.