Walne Zgromadzenie Amnesty International – apel do władz Białorusi i Ukrainy i wybór nowych władz – Amnesty International

Delegaci i delegatki zaniepokojeni sytuacją na Białorusi, zaapelowali do władz tego kraju o przestrzeganie prawa człowieka, a także o zaprzestanie brutalnych ataków policji na manifestujących pokojowo demonstrantów.
Przyjęto także uchwałę dotyczącą zbliżających się wyborów na Ukrainie, wzywającą do przestrzegania elementarnych praw człowieka, w szczególności prawa do wolnych, niezależnych wyborów, wolnych wypowiedzi i opinii. Wezwano także do wyjaśnienia przypadków aresztowania członków opozycji monitorujących wybory. Wśród zagranicznych gości, którzy odwiedzili Walne zgromadzenie byla dyrektorka biura AI w Kijowie – Antonina Tarnowskaja.
WZ wybrało także nowe władze polskiej sekcji. Wśród 4 nowych osób w Zarządzie znaleźli się: Piotr Choroś (Lublin), Dorota Flak (Radom), Małgorzata Lamperska (Poznań) i Wojciech Makowski (Łódź).
Nową prezeską została Kinga Dąbrowska z Warszawy. Kinga jest absolwentką socjologii UW, w Amnesty działa od 6 lat. m.in. jako trenerka. W zeszłym roku została członkinią zarządu. Jej to hobby nurkowanie, ksiązki fantasy oraz piłka nożna (kibicuje Arsenalowi London).
Nowym władzom życzymy pomyślności i sukcesów!