Warszawa – Bieg dla praw człowieka – Amnesty International

Bieg dla praw człowieka

1 października  (piątek), godz.17.00
Pola Mokotowskie

Olimpiada w Pekinie zbliża się…
Tysiące Ujgurów jest zatrzymywanych i więzionych…

W stołecznym parku Pola Mokotowskie odbędzie się "Bieg dla praw człowieka", zorganizowany przez warszawską grupę 10 Amnesty International. Punkt startowy będzie się znajdować przy zbiorniku wodnym.

Akcją tą członkowie Amnesty International chcą przypomnieć o sytuacji praw człowieka w Chińskiej Republice Ludowej, ze szczególnym naciskiem na represje wobec mniejszości etnicznych, przede wszystkim zaś mniejszości  ujgurskiej. Ujgurowi to muzułmańska mniejszość prześladowana przez władze chińskie w tamach „walki z terroryzmem-.
Idea zorganizowania happeningu o charakterze sportowym przypomina o tym, że to właśnie Chiny organizują nadchodzące Igrzyska Olimpijskie, wydarzenie o przesłaniu pokojowym.
Amnesty International uważa że igrzyska są dobrą okazją, by promować prawa człowieka w tym kraju i szerzyć świadomość o obecnym poziomie przestrzegania podstawowych wolności w Chińskiej Republice Ludowej wśród Polek i Polaków.

Pobiegnij z nami, żeby zaprotestować przeciwko łamaniu praw człowieka w Chinach!