Warszawa: Debata o Prawach Człowieka na Uniwersytecie Warszawskim – Amnesty International

Warszawa: Debata o Prawach Człowieka na Uniwersytecie Warszawskim

W debacie o prawach człowieka udział wezmą:
prof. Roman Wieruszewski – Kierownik Poznańskiego Centrum Praw Człowieka;
Seweryn Blumsztajn – dziennikarz i publicysta Gazety Wyborczej, były więzień sumienia Amnesty International;
Halina Bortnowska – filozof, teolog, publicystka, Przewodnicząca Rady Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka.
Na debacie postawione zostaną najważniejsze pytania dotyczące Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka:
czy po 60 latach Powszechna Deklaracja spełniła swoje zadanie i pokładane w niej nadzieje-;
jaką rolę prawa człowieka odegrały we współczesnej polityce, jakie miała znaczenie dla ruchów opozycyjnych w krajach niedemokratycznych-;
co robić, aby prawa człowieka rzeczywiście były podstawą funkcjonowania społeczeństw i państw-
Spotkanie odbędzie się 10 grudnia (w środę) o godzinie 20.00, w sali 203 na Instytucie Dziennikarstwa UW (Nowy Świat 69). Debata jest częścią organizowanych przez Amnesty International Dni z Prawami Człowieka na UW, we współpracy z Samorządem Studentów Instytutu Dziennikarstwa UW i Samorządem Studentów Instytutu Stosunków Międzynarodowych UW.
***
Po więcej informacji dotyczącej debaty – 60 lat po uchwaleniu Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka prosimy o kontakt z:
Tomek Rudziński
Tel.: 608 155 036
Email: orh@o2.pl Grzegorz Żukowski
Tel.: 606 180 104
Email: grz.zukowski@gmail.com Wszelkie informacje można również uzyskać pod adresem warszawa10@amnesty.org.pl