Warszawa: Dołącz do grupy lokalnej. Nie damy Ci za To ani grosza – Amnesty International

Warszawa: Dołącz do grupy lokalnej. Nie damy Ci za To ani grosza

Akcja rekrutacyjna i promocyjna zaczęła się pod koniec lutego. Skierowana jest do młodych ludzi, którzy chcą pożytecznie poświęcić swój czas na rzecz praw człowieka, dowiedzieć się jak działa jedna z największych organizacji chroniących prawa człowieka na świecie, oraz zdobyć ciekawe doświadczenie, które może się przydać w późniejszej karierze zawodowej.
Na ulicach Warszawy, w liceach, w szkołach wyższych, w akademikach, w klubach i kawiarniach będzie można zobaczyć plakaty z hasłami, które zachęcać będą do działania jako wolontariusz Amnesty International. Autorzy akcji chcą zwrócić uwagę na cztery hasła i cztery przesłani

• -Nie damy Ci za To ani grosza- – to hasło przekonujące, że choć za pracę wolontariusza nie dostaje się żadnych pieniędzy największą nagrodą jest fakt, że pomogło się innemu człowiekowi;
  • -Zrób To z Nami- – przekonuje, że praca wolontariusza to doskonała okazja do zdobycia doświadczenia w pracy w grupie, przy organizacji różnych akcji, happeningów lub konferencji;
  • -To działa- – zwraca uwagę na skuteczność akcji Amnesty International i dużej roli jaką odgrywa w nich kreatywność wolontariuszy;
  • -Ktoś To doceni- – mówi, że wolontariusz zawsze może liczyć na docenienie swojej pracy zarówno teraz jak i w przyszłości podczas kariery zawodowej.

Akcja potrwa do późnej wiosny. Spodziewana jest również akcja informacyjna w Internecie. – Chcemy przypomnieć się mieszkańcom Warszawy, pokazać jak działamy, na czym może polegać wolontariat w Amnesty International i zachęcić do przyłączenia się. Oczekujemy, że zwiększy się pozytywne postrzeganie Amnesty International jako ruchu aktywistów na rzecz praw człowieka na świecie i znajdą się osoby zainteresowane tego typu aktywnością – powiedział Tomek Rudziński, koordynator warszawskiej grupy Amnesty International.
Każdy kto chce się dowiedzieć jak wstąpić do warszawskiej grupy lokalnej Amnesty International proszony jest o pisanie pod adres: warszawa10@amnesty.org.pl.
Kontakty do grup lokalnych w innych miastach znajdziesz tu. Aby założyć nową grupę lokalną, wystarczą trzy osoby-członkowie Amnesty International.