Warszawa: Festiwal Filmowy PRAWA CZŁOWIEKA W FILMIE 10-15 grudnia 2004 – Amnesty International

Warszawa: Festiwal Filmowy PRAWA CZŁOWIEKA W FILMIE 10-15 grudnia 2004

Wstęp na festiwal jest bezpłatny – na podstawie biletów rezerwowanych online (www.hfhrpol.waw.pl/festival) lub dystrybuowanych przed każdym seansem.

W programie znalazło się prawie 70 filmów, dokumentów i reportaży. Główne ścieżki tematyczne w tym roku to: Koreańska Republika Ludowo-Demokratyczna, oblicza terroryzmu, Ameryka Łacińska, instytucje izolacyjne, dyskryminacja mniejszości seksualnych, uchodźcy, Tybet, Palestyna – Izrael, Holocaust. We współpracy z Polską Akcją Humanitarną Fundacja Helsińska przygotowała także blok filmów na temat pomocy humanitarnej.

W trakcie festiwalu po raz drugi zostanie wręczona nagroda za wybitne osiągnięcia w ukazywaniu praw człowieka w filmie – otrzyma ją włoski reżyser, Fabrizio Lazzaretti, którego najnowszy film – „Sprawiedliwość w czasie wojny” zostanie zaprezentowany podczas otwarcia festiwalu.

10 grudnia o godz. 20.00 w kinie Relax, w czasie otwarcia Festiwalu wręczona zostanie także Nagroda Dziennikarska Amnesty International.

W dniach 16 – 19 grudnia w KINO.LAB będzie miała miejsce impreza towarzysząca: EUROPE.doc – spojrzenie największego europejskiego festiwalu filmu dokumentalnego, International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA), na Unię Europejską.