Warszawa: Homofobia – to się leczy! 17.05.2005 otwarcie Poradni Antyhomofobicznej – Amnesty International

Porozumienie Lesbijek (LBT) ostrzega:
uważaj, być może jesteś nosicielem GROŹNEJ CHOROBY ZAKAŹNEJ!

Jeżeli:
– traktujesz wrogo lesbijki i gejów tylko dlatego, że są osobami homoseksualnymi;
– oceniasz ich na podstawie stereotypów;
– lesbijki i geje budzą w Tobie wstręt, niechęć, obrzydzenie, pobłażliwość, pogardę;
– wyzywasz ich i poniżasz;
– stosujesz wobec nich przemoc fizyczną;
– a nawet jeżeli uważasz się za osobę tolerancyjną, ale nie życzysz sobie widzieć lesbijek i gejów w miejscach publicznych (radzisz im: -róbcie to w domu po kryjomu-).

masz HOMOFOBIĘ!

Twoja homofobia jest niebezpieczna nie tylko dla otoczenia, ale także szkodliwa dla Ciebie.

Jak najszybciej zgłoś się do Poradni Antyhomofobicznej Porozumienia Lesbijek (LBT).

PORADNIA ANTYHOMOFOBICZNA to:
– pierwsza taka poradnia w Europie;
– obywatelska inicjatywa w celu uzdrowienia społeczeństwa;
– leczenie metodami potwierdzonymi przez współczesną naukę;
– rzetelne informacje i porady;
– leczenie za darmo, bez ubezpieczenia;
– osobiście doświadczeni specjalistki i specjaliści.

Nie zarażaj innych, powiedz STOP HOMOFOBII!

Pamiętaj: HOMOFOBIA – TO SIĘ LECZY!

Otwarcie Poradni Antyhomofobicznej: 17 maja 2005, od 14.00 do 18.30, przy wejściu głównym do Metra Centrum, Warszawa

Przed rozpoczęciem leczenia zapoznaj się ze stroną www.porozumienie.lesbijek.org
bądź skonsultuj się z nami: porozumienie_lesbijek@tlen.pl

—————————————————————–
Wyobraź sobie dużą aglomerację, na przykład Trójmiasto. 800 tysięcy mieszkańców. Tyle właśnie jest lesbijek w Polsce. Jednak wiele z nas się ukrywa, nie ujawnia się z obawy przed dyskryminacją i agresją, które wynikają z homofobii. Nasze istnienie jest często ignorowane, jakbyśmy były niewidzialne. My, lesbijki, nie istniejemy w homofobicznym społeczeństwie.
Mamy tego dość, chcemy to zmienić! Chcemy pokazać, że LESteśmy!

Porozumienie Lesbijek (LBT) powstało pod koniec 2004 roku. Łączy organizacje i grupy nieformalne oraz osoby niezrzeszone, działające na rzecz środowiska LGBT. Skrót LBT oznacza lesbijki, biseksualistki i osoby transseksualne.

Główne cele, jakie stawia sobie Porozumienie Lesbijek (LBT), to wzmocnienie obecności i widzialności LBT w życiu społeczno-politycznym; przełamywanie stereotypów i budowanie społecznej akceptacji wobec LBT; przeciwdziałanie wszelkim formom dyskryminacji i przemocy ze względu na płeć i tożsamość/orientację seksualną.

Pierwszym naszym działaniem w przestrzeni publicznej stała się współorganizacja feministycznej Manify z okazji Dnia Kobiet 2005, podczas której rzuciłyśmy wezwanie do walki o widoczność oraz o prawa lesbijek, biseksualistek i osób transseksualnych, czyli do Fioletowej Rewolucji. Porozumienie Lesbijek (LBT) pomagało także Fundacji LGBT w organizacji Marszu Tolerancji w Krakowie 22 kwietnia 2005 roku. W maju objęłyśmy matronatem książkę A. Engel-Bernatowicz i A. Kamińskiej Coming out. Ujawnienie orientacji psychoseksualnej – zaproszenie do dialogu (www.comingout.pl).

17 maja 1990 roku WHO (Międzynarodowa Organizacja Zdrowia) oficjalnie uznała, że homoseksualizm nie jest schorzeniem psychicznym. 17 maja 2005 roku, w pierwszy  Międzynarodowy Dzień Walki z Homofobią, Porozumienie Lesbijek (LBT) rozpoczyna akcję STOP HOMOFOBII, której częścią jest Poradnia Antyhomofobiczna.

Stań w obronie Justyny wspierającej osoby potrzebujące aborcji!