Warszawa: Konferencja prasowa inaugurująca kampanię 16 Dni Przeciwko Przemocy Wobec Kobiet – Amnesty International

25 listopada  – to Międzynarodowy Dzień Przeciw Przemocy Wobec Kobiet, który rozpoczyna kampanię 16. Dni Przeciw Przemocy ze Względu Na Płeć. Wybór tych dat to symboliczne podkreślenie, że prawa kobiet są niezbywalną i integralną częścią praw człowieka. W 16 dniach mieści się także 1 grudnia, Światowy Dzień AIDS, 6 grudnia, rocznica masakry w Montrealu oraz 10 grudnia – Międzynarodowy Dzień Praw Człowieka. W międzynarodowej kampanii bierze udział ponad 1000 organizacji w 130 krajach.
            Polskie organizacje pozarządowe walczące z przemocą wobec kobiet przedstawią najnowsze raporty i statystyki dotyczące tego problemu. Zaprezentowane zostanie m.in. Wen Do – sztuka samoobrony i asertywności wymyślona przez kobiety specjalnie dla kobiet, kampania społeczna Amnesty International oraz przykłady z polskich komisariatów i sal sądowych. Poinformujemy jak będzie wyglądała kampania 16. dni w Warszawie i Polsce.
            W konferencji prasowej udział wezmą:
– minister Magdalena Środa – Pełnomocnik rządu ds. równego statusu kobiet i mężczyzn
– Urszula Nowakowska – Szefowa Centrum Praw Kobiet
– Jacek Białas – Koordynator kampanii „Stop przemocy wobec kobiet” Amnesty International
– Joanna Mateńko – Stowarzyszenie „Wolne od przemocy”
– Anna Czerwińska – Ośka – Ośrodek Informacji Środowisk Kobiecych
Przemoc domowa w Polsce:

• Według policji ok. 200 kobiet rocznie ponosi śmierć w wyniku "nieporozumień domowych"
  • Przypadki przemocy domowej wobec kobiet wobec kobiet zna osobiście lub ze słyszenia ponad dwie piąte kobiet (43%) i niemal jedna trzecia mężczyzn (31%). Łącznie 38% ogółu ankietowanych zna przynajmniej jedną kobietę bitą przez męża, w tym 17% stwierdza, że zna kilka takich kobiet (CBOS 2002 r.)

Kontakt: Mirella Panek – rzeczniczka Amnesty International
tel. 0691-35-79-35, 022-828-56-77
e-mail: mirella.panek@amnesty.org.pl

Jesli chcesz kasetę VHS z konferencji skontaktuj sie z amnesty@amnesty.org.pl

Nie oddamy konwencji antyprzemocowej!