Warszawa: Porozumienie Lesbijek zaprasza na film “Świetliki” i panel dyskusyjny “Ponad granicami – Ponad barierami” – Amnesty International

Film -Lucioles-, który był wyświetlany w czasie tegorocznych -Dni Kultury dla Tolerancji- w Krakowie, pokazuje życie lesbijek-imigrantek z dawnych kolonii francuskich (mieszkających we Francji). Bohaterki filmu opowiadają o życiu pomiędzy dwoma kulturami, które jest dodatkowo skomplikowane ze względu na ich orientację seksualną. Przesłaniem filmu jest protest przeciwko dyskryminacji: rasowej, społecznej oraz ze względu na płeć, a jego pokazy i konferencje autorki są częścią większego projektu, który Dalida Kadri zamierza realizować w Europie Wschodniej.
Na panelu będziemy dyskutowały o kwestii lesbijek-imigrantek w Polsce i o Polkach, które emigrowały do obcego kraju. Zaprosiłyśmy kobiety, które w trakcie dyskusji opowiedzą nam o swoich doświadczeniach z tym tematem związanych, żeby porównać ich sytuację z przeżyciami bohaterek filmu oraz z doświadczeniami samej reżyserki.
Le Madame
ul. Koźla 12
25 czerwca 2005 (sobota)
Wstęp wolny
Matronat medialny: www.kobiety-kobietom.com
Szczegóły: www.porozumienie.lesbijek.org

Stań w obronie Justyny wspierającej osoby potrzebujące aborcji!