Warszawa: Wokół książki kubańskiej blogerki Yoani Sánchez “Cuba libre. Notatki z Hawany”. – Amnesty International

O Kubie, prawach człowieka i książce Yoani Sánchez rozmawiać będą Dyrektorka Amnesty International Draginja Nadażdin i muzyk José Torres.
2 lutego 2011 (środa), godz. 19:15

Wrzenie Swiata Instytut Reportażu ul. Gałczyńskiego 7, Warszawa
-Cuba libre. Notatki z Hawany- Yoai Sánchez Yoani mówi głosem tych, którzy po latach żłobka i kacetu chcą żyć i żyją pełnią życia, mają w nosie imadło propagandy i czujność bezpieki. Wbrew technicznej niemożności odnajdują się w sieci jako sąsiedzi, obywatele, bliźni. Na wyspie blog Sánchez jest najtrudniej dostępny. Lokalne serwery, do których są podłączone publiczne kafejki internetowe, są cenzurowane, odcinane lub paraliżowane filtrami, które tak spowalniają łącza, że nie sposób wejść na stronę. Wolne od państwowego hakowania pozostają tylko serwery, do których są podpięte luksusowe hotele oraz biura zagranicznych korespondentów. A mimo to Kubańczycy stanowią czwartą pod względem liczebności grupę czytelników blogu. Tłumaczy to tylko niebywała przebiegłość młodych Kubańczyków z pokolenia, dla którego to, co zakazane lub niemożliwe, jest pożądane i jak najbardziej możliwe. To pokolenie nie ma zamiaru dać się żywcem pogrzebać na kulturalnym i cywilizacyjnym rumowisku, w które Kubę zamieniła dyktatura komunistyczna, i skrzykuje się w sieci, żeby porozmawiać o sensie życia.-
Maciej Stasiński, -Gazeta Wyborcza-