Warto biegać dobrze z Amnesty – Amnesty International

Warto biegać dobrze z Amnesty

Za trzy miesiące odbędzie się jedna z największych biegowych imprez w Polsce. 13. Półmaraton Warszawski to nie tylko wyjątkowa atmosfera, rekordowa liczba biegaczy i biegaczek, ale także setki osób startujących w ramach akcji #BiegamDobrze. W tym roku udział w biegu, tylko dla Amnesty, zadeklarowało niespełna 40 osób. Jakie były ich motywacje i dlaczego warto dołączyć do Amnesty Teamu? O tym, dlaczego wpierają Amnesty, zbierają fundusze i chcą dla nas pobiec, mówią: Ola, Mateusz, Marcin i Robert.

Ola:  Zdecydowałam się pobiec dla Amnesty International z wielu względów. Organizacja ta walczy o prawa człowieka, o naszą przyszłość. Wszyscy jesteśmy równi i mamy prawo do własnego zdania. Tyle, że niektórzy z tych powodów są niesłusznie karani. A ja wierzę, że wspólnymi siłami możemy pomóc tym ludziom. Krok po kroku. Wierzę, że razem możemy zmienić świat. Nie możemy tylko być obojętni na krzywdę innych.

Ola BD (002)

Mateusz: Przyszedł dzień, aby zapisać się na półmaraton – jak co roku zresztą. Wszedłem na stronę i pomyślałem: „mogę pobiec szybko – półmaraton w 1 godzinę 15 min.” Ale po chwili zrozumiałem, że moje bieganie może mieć lepszy cel niż kolejny prywatny życiowy rekord. Decyzja była szybka – wolę pobiec w dobrym celu, wolniej i uzbierać 1000 zł dla kogoś, kto bardziej potrzebuje mojej pomocy niż ja nowej życiówki na półmaratonie. A łamanie praw człowieka przez Chiny i przymykanie na to oka przez zachodni świat zawsze budziło we mnie chęć protestu!

Marcin: Wolność i bycie sobą – to wartości, które cenię w życiu najbardziej, to fundament praw człowieka. Wolność i bycie sobą zagrożone są przez dyskryminację i wykluczenie, które dotykają często pojedynczego człowieka. Ograniczanie praw człowieka – jednostki czy grupy społecznej – wiąże się z doświadczaniem strachu i poczuciem zagrożenia. Ten kto nie zaznał strachu z powodu „inności” nie zrozumie jak bardzo podstawowa jest to kwestia. Amnesty staje w obronie wolności każdego człowieka – dlatego #BiegamDobrze dla Amnesty.

Marcin

Robert: Biegnę dla Amnesty bo już wystarczająco dużo biegałem dla siebie. Przyszła pora aby zwrócić uwagę na problemy z którymi boryka się świat. Jeśli przynajmniej jedna osoba dzięki temu zainteresuje się więźniami sumienia będę uważał, że wykonałem swoje zadanie.

Jeśli jesteś zainteresowany/ zainteresowana udziałem w Półmaratonie Warszawskim dla Amnesty możesz się jeszcze zarejestrować poprzez ścieżkę charytatywną: rejestracja.maratonwarszawski.com>>

Powiązany temat

Polska: „Przyjechaliśmy tu, nie chcieli nas wpuścić”. Romowie z Ukrainy traktowani jak niechciani uchodźcy

Powiązany temat