Wchodzi w życie nowy traktat dotyczący dzieci – żołnierzy

W południe 12 lutego w Pałacu Narodów, siedzibie ONZ w Genewie (tereny zielone otaczające -Złoty Glob-, naprzeciw Jeziora Genewskiego) pojawią się tysiące -czerwonych dłoni- na znak wejścia w życie nowego traktatu Narodów Zjednoczonych zakazującego wykorzystywania dzieci poniżej 18-tego roku życia w działaniach wojennych. Do dziś 94 państwa podpisały a 14 państw ratyfikowało ten traktat – Protokół Fakultatywny do Konwencji Praw Dziecka dotyczący angażowania dzieci w konflikty zbrojne.

Mary Robinson, Wysoki Komisarz Narodów Zjednoczonych ds. Praw Człowieka wraz z innymi dygnitarzami uczestniczyć będzie w krótkiej ceremonii zorganizowanej przez Koalicję na rzecz Zaprzestania Wykorzystywania Dzieci w Konfliktach Zbrojnych – sieci organizacji pozarządowych prowadzących kampanię w tej sprawie na całym świecie. Były żołnierz walczący jako dziecko w Sudanie wręczy Mary Robinson listy i rysunki dzieci, które ucierpiały w wyniku konfliktów zbrojnych w różnych częściach świata. Po krótkim wystąpieniu Mary Robinson będzie do dyspozycji fotoreporterów.

Czerwone dłonie – logo Koalicji – symbolizują ponad 300.000 dzieci zmuszanych do udziału w walkach w przeszło 40 konfliktach zbrojnych.

Koalicja zorganizuje podobne wydarzenia w Bangladeszu, Belgii, Demokratycznej Republice Kongo, Etiopii, Filipinach, Gwinei, Irlandii, Jemenie, Kolumbii, Norwegii, Nowej Zelandii, Pakistanie, Paragwaju, Peru, Rwandzie, Stanach Zjednoczonych, Tanzanii, Ugandzie, Wenezueli, Wielkiej Brytanii, Włoszech, Zambii i Zimbabwe.

Rozwój wydarzeń
Koalicja na rzecz Zaprzestania Wykorzystywania Dzieci w Konfliktach Zbrojnych powstała w maju 1998 r. Utworzyły ją wiodące organizacje pozarządowe, które pragną doprowadzić do zaprzestania powoływania do wojska i wykorzystywania w konfliktach zbrojnych dzieci przed ukończeniem 18 lat. Członkami komitetu wykonawczego Koalicji są Amnesty International, Defence for Children International, Human Rights Watch, Jesuit Refugee Service, Quaker United Nations Office – Genewa, Rädda Barnen for the International Save the Children Alliance, Terre des Hommes, World Vision International i szereg organizacji pozarządowych z Ameryki Łacińskiej, Afryki, Azji i Środkowego Wschodu.

Więcej informacji na ten temat: Rory Mungoven – tel. +44 20 7226 0606, tel. kom. +44 780 877 1379) lub Gerrit Beger -tel. kom. +44 7903 162 610.