Weź udział w projekcie “Prawa człowieka: TERAZ! To jest w Twoich rękach” – Amnesty International

Weź udział w projekcie “Prawa człowieka: TERAZ! To jest w Twoich rękach”

Projekt edukacyjny Amnesty International to propozycja dla nauczycieli i nauczycielek, ale także dla trenerów i trenerek, którzy chcieliby aktywnie włączyć się w angażowanie szkół do działań edukacyjnych na rzecz praw człowieka.

Weź udział w projekcie edukacyjnym, który pozwoli młodzieży skutecznie działać na rzecz praw człowieka w ich społeczności szkolnej/lokalnej. Realizacja projektu zajmuje tylko około 2 miesięcy, obejmuje cykl warsztatów oraz opracowanie projektu promującego tematykę praw człowieka.
Co oferujemy?

• zestaw materiałów: 7 scenariuszy warsztatów (publikacja dostępna jest w wersji drukowanej i elektronicznej)
  • stałe wsparcie merytoryczne i techniczne podczas 2 miesięcy realizacji projektu

Przygotowany program umożliwi grupie przejście kolejnych etapów pracy metodą projektu: od identyfikacji problemów praw człowieka w społeczności lokalnej/szkolnej, przez zdobycie umiejętności formułowania celów, planowania działań, współpracy w grupie aż do wcielenia w życie własnego projektu na rzecz praw człowieka. Realizacja programu zajmuje ok. 2 miesięcy.

Projekt jest adresowany do młodzieży gimnazjalnej i ponadgimnazjalnej. Udział w nim jest bezpłatny. Zakładana liczebność grup 5-12 os. Każdy uczestnik projektu otrzymuje certyfikat potwierdzający ukończenie kursu.

Więcej informacji na stronie: www.prawaczlowiekateraz.pl; osoby zainteresowane prosimy o wypełnienie formularza zgłoszeniowego (w załączniku poniżej) i przesłanie go na adres: aleksandra.gorecka@amnesty.org.pl Osoby, które chciałyby wziąć udział w projekcie, ale nie mają swojej grupy w tym momencie, zachęcamy do poszukania chętnych w pobliskiej szkole, świetlicy lub domu kultury.

Apel w obronie polskiej szkoły

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity

Powiązany temat