Weź udział w szkoleniu dla Aktywistów i Aktywistek – Amnesty International

Weź udział w szkoleniu dla Aktywistów i Aktywistek

Chcesz się rozwijać i szukasz nowych wyzwań? CHCESZ DOKONAĆ POZYTYWNEJ ZMIANY W TWOIM OTOCZENIU? Zostań Aktywistą/Aktywistką Amnesty International! Na szkolenie zapraszamy wszystkie osoby, które chcą zrozumieć przyczyny dyskryminacji oraz zmobilizować swoje lokalne społeczności, by jej przeciwdziałać.

SZKOLENIE KIEROWANE JEST DO OSÓB, KTÓRE:

• chcą zostać aktywistą/aktywistką w ramach ogólnoświatowego ruchu ludzi działających na rzecz praw  człowieka,
  • chcą dowiedzieć się, czym są prawa człowieka, skąd się bierze dyskryminacja, jak rozpoznawać zachowania dyskryminacyjne w najbliższym otoczeniu,
  • chcą poznać sposoby mobilizacji najbliższego otoczenia do działania na rzecz praw człowieka,
  • są zainteresowane rozwojem umiejętności organizowania akcji publicznych,
  • nie współpracują z Amnesty International, bądź działają z nami nie dłużej niż rok,
  • są zmotywowane do tego, by zorganizować co najmniej jedną akcję lokalną do końca czerwca 2016 r.
  • mogą uczestniczyć w całości szkolenia
  • są pełnoletnie.

W pierwszej kolejności będą przyjmowane osoby z województw: opolskie, łódzkie,, dolnośląskie, świętokrzyskie i śląskie, ale zachęcamy do zgłoszeń osoby także z innych regionów.

ZAŁOŻENIA SZKOLENIA:

• stworzenie grupy aktywistów/aktywistek, działających lokalnie na rzecz praw człowieka,
  • merytoryczne przygotowanie do prowadzenia działań w lokalnym środowisku na rzecz praw człowieka,
  • poszerzenie wiedzy i świadomości o prawach człowieka i dyskryminacji
  • zwiększenie wiedzy i umiejętności lokalnego działania.

PROGRAM SZKOLENIA przewiduje następujące zajęcia tematyczne:

• Prawa człowieka – wprowadzenie
  • Zapoznanie z działalnością Amnesty International (kampanie, formy i możliwości zaangażowania w działania organizacji)
  • Co to jest dyskryminacja, jak identyfikować zachowania i problemy dyskryminacyjne
  • Rozwiązywanie problemów związanych z dyskryminacją w swoim własnym środowisku
  • Sposoby mobilizacji do pracy na rzecz praw człowieka

KWESTIE ORGANIZACYJNE:

• Szkolenie odbędzie się w dniach 10-11 października w Mikuszewie (Międzynarodowy Dom Spotkań Młodzieży)
  • Zajęcia odbywają się w godzinach od 10:30 do 19:30 (z przerwą obiadową) w sobotę oraz od 9:00 do 16:00 w niedzielę.
  • Organizator pokrywa koszty wyżywienia i poczęstunku w ramach przerw kawowych oraz koszty noclegu i dojazdu.

REKRUTACJA:
Osoby chętne do wzięcia udziału w szkoleniu, prosimy o wypełnienie ankiety zgłoszeniowej, która znajduje się tutaj.

Zgłoszenie prosimy przesłać do dnia 04.10.2015 r.

Osoby, które się zakwalifikują otrzymają informację zwrotną do dnia 5 października wraz z informacjami organizacyjnymi oraz szczegółowym programem szkolenia.

W razie pytań prosimy o kontakt pod adresem mailowym: szkolenia(at)amnesty.org.pl

Projekt ,,Razem mamy siłę: STOP DYSKRYMINACJI!” realizowany jest w ramach programu ,,Obywatele dla Demokracji”, finansowanego z Funduszy EOG.

Stop dyskryminacji romskich uchodźców!