Webinarium: Aktywistki i aktywiści na rzecz praw człowieka. Zadbać o dobrostan, podtrzymać zapał, powstrzymać wypalenie

Zapraszamy wszystkie osoby działające na rzecz praw człowieka w organizacjach społecznych lub grupach nieformalnych do udziału w webinarium o przeciwdziałaniu wypaleniu aktywistycznemu, które odbędzie się 7 kwietnia o godzinie 18.00. Zarejestruj się>>>

Praca aktywistek i aktywistów praw człowieka jest niezwykle wymagającym działaniem. Angażujemy w nią nasze siły, emocje, czas, uwagę i inne nasze zasoby, od których zależy nasz dobrostan. Często pracujemy nad trudnymi tematami, wspieramy osoby i grupy doświadczające łamania ich praw, naruszania godności, często przemocy, zagrożenia dla zdrowia i życia. Zdarza się, że pracujemy w kontrze wobec status quo i w niesprzyjającej sytuacji politycznej i społecznej. Nasze walki łączą się z innymi, będącymi równie wielkim wyzwaniem, na przykład z działaniami na rzecz sprawiedliwości ekonomicznej czy powstrzymania katastrofy klimatycznej.

Jaki to może mieć na nas wpływ? Jak zadbać o siebie w aktywizmie, by mieć zasoby na długoterminowe zaangażowanie w Sprawę? Jak podtrzymać zapał do pracy, gdy widoczne rezultaty wydają nam się znikome? Jak powstrzymać wypalenie w aktywizmie, kiedy mierzymy się z poczuciem braku sensu i wpływu? Jak mogę wesprzeć siebie indywidualnie i jakiego wsparcia mogę oczekiwać od grupy czy organizacji, w której działam? Jak mogę wspierać innych aktywistów i aktywistki?

Porozmawiamy o dobrostanie działaczek i działaczy, sprawdzimy, jak wypalenie aktywistyczne może się przejawiać i czy w ogóle nas dotyczy, poszukamy wspólnie sposobów na regenerację i podtrzymywanie zapału i zaangażowania w grupach i organizacjach.

Aby wziąć udział w webinarium, zarejestruj się, klikając tu>>>

Webinarium poprowadzi:

Natalia Sarata – aktywistka feministyczna i edukatorka antydyskryminacyjna, socjolożka i badaczka, społeczniczka z własnym doświadczeniem wypalenia aktywistycznego. Założycielka inicjatywy RegenerAkcja dla zmęczonych aktywistów i aktywistek. Wspiera aktywistki i aktywistów, grupy i organizacje w regeneracji i w drodze od wypalenia aktywistycznego do nowego, regeneratywnego modelu zaangażowania społecznego. Od 2002 roku zaangażowana w emancypacyjne organizacje i grupy nieformalne. Współzałożycielka Fundacji Przestrzeń Kobiet i Towarzystwa Edukacji Antydyskryminacyjnej, członkini Rady Funduszu Feministycznego. Pracowała m.in. z zespołami Amnesty International, Kampanii Przeciw Homofobii, Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę, Greenpeace Polska, Grupy Stonewall, Fundacji Feminoteka.